Wykonanie
W piękną pogodę bardzo często jesteśmy zapraszani do znajomych na działkę, czy posiadówkę na balkonie. Warto wówczas wziąć ze sobą jakąś malowniczą przekąskę lub smaczny deser. Dzisiaj pomysł na bardzo pyszne, wiosenne
ciastka z
owocami. A prostota w przygotowaniu nie przekłada się bynajmniej na ich anielski smak.

Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 12
ciastekSkładniki:Opakowanie
ciasta francuskiego330ml
śmietanki kremówki2 łyżki
cukru pudru12
truskawek50g
masłaOk. 50g
cukruKilka kropel
cytrynyBlat posypujemy
cukrem (tak jak to robimy zazwyczaj z
mąką). Następnie kładziemy na tym
ciasto francuskie, obsypujemy z wierzchu
cukrem i wałkujemy. Zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższego końca. Dzielimy ciasto na 12 kawałków i tniemy na plastry. Każdy z plastrów kładziemy na blacie zawijaniem do góry i wałkujemy w okrągły plaster. Formę do muffinek smarujemy
masłem przy pomocy pędzelka. W każdym otworze umieszczamy plasterek ciasta i obciążamy np.
grochem czy
fasolą*. Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do zarumienienia brzegów. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy całość z piekarnika, a
ciastka z foremki. Jeśli nie zrobimy tego od razu to
ciastka przykleją się i nie uda się ich wyciągnąć. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem i kilkoma kroplami
cytryny na
bitą śmietanę. Na chłodne ciasto wyciskamy bitą pianę, a na to układamy po przekrojonej
truskawce. Obsypujemy
cukrem pudrem.
Ciastka podajemy schłodzone. Smacznego J*Na zdjęciu
ciastka obciążone są
ryżem, ale nie polecamy tego. Bardzo nie praktyczne, kiedy
ryż się rozsypie.

