ßßß Cookit - przepis na Gniazdka ziemniaczane z serem pleśniowym i boczkiem

Gniazdka ziemniaczane z serem pleśniowym i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Sery pleśniowe to zdecydowanie nasi faworyci na sklepowych półkach. Jeśli dodatkowo je połączymy z winem, ziemniakami i wędzonym boczkiem powstaje przepyszne, niebiańskie w smaku danie. Być może nie wygląda za ładnie, ale smakuje rewelacyjnie. Jeśli podobnie jak my jesteście fanami serów pleśniowych koniecznie je zróbcie, a gwarantujemy, że nie będzie mogli przestać go zajadać!
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 40 minut (w tym 20 minut pieczenia)
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
250g sera pleśniowego camembert (2 krążki)
200g wędzonego boczku
100ml białego wina
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
Łyżka masła
Przygotowanie potrawy zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia je w drobne słupki. Można to zrobić przy pomocy specjalnej tarki, która od razu pokroi nam warzywa w drobniutkie zapałki. Jeśli takiej nie mamy (ja na przykład nie posiadam :)) to ścieramy na zwykłej tarce w plasterki i każdy tniemy nożem w słupki. Następnie umieszczamy je w misce z wodą, żeby ziemniaki nie ściemniały. Na patelni rozgrzewamy masło. W tym czasie kroimy cebulę i wrzucamy na patelnie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liść laurowy. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Całość chwilę podsmażamy i wlewamy wino. Następnie redukujemy płyn. Wyłączamy gaz i dorzucamy ziemniaki oraz pokrojony w kostkę ser. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę układamy w foremkach do tartaletek lub jeśli nie mamy, to w formie do tarty. Możemy poupychać więcej bo danie się zredukuje podczas pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na jakieś 15-20 minut. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego!
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/04/gniazdka-ziemniaczane-z-serem.html