Wykonanie
Sery pleśniowe to zdecydowanie nasi faworyci na sklepowych półkach. Jeśli dodatkowo je połączymy z
winem,
ziemniakami i
wędzonym boczkiem powstaje przepyszne, niebiańskie w smaku danie. Być może nie wygląda za ładnie, ale smakuje rewelacyjnie. Jeśli podobnie jak my jesteście fanami
serów pleśniowych koniecznie je zróbcie, a gwarantujemy, że nie będzie mogli przestać go zajadać!

Ilość porcji: 3Czas przygotowania: 40 minut (w tym 20 minut pieczenia)Składniki:

0,5 kg
ziemniaków250g
sera pleśniowego camembert (2 krążki)200g
wędzonego boczku100ml
białego wina1
cebula2 ząbki
czosnku2
listki lauroweŁyżka
masłaPrzygotowanie potrawy zaczynamy od obrania
ziemniaków i pokrojenia je w drobne słupki. Można to zrobić przy pomocy specjalnej tarki, która od razu pokroi nam warzywa w drobniutkie zapałki. Jeśli takiej nie mamy (ja na przykład nie posiadam :)) to ścieramy na zwykłej tarce w plasterki i każdy tniemy nożem w słupki. Następnie umieszczamy je w misce z
wodą, żeby
ziemniaki nie ściemniały. Na patelni rozgrzewamy
masło. W tym czasie kroimy
cebulę i wrzucamy na patelnie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
liść laurowy.
Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Całość chwilę podsmażamy i wlewamy
wino. Następnie redukujemy płyn. Wyłączamy gaz i dorzucamy
ziemniaki oraz pokrojony w kostkę
ser. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę układamy w foremkach do tartaletek lub jeśli nie mamy, to w formie do tarty. Możemy poupychać więcej bo danie się zredukuje podczas pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na jakieś 15-20 minut. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego!


