ßßß Cookit - przepis na Krokiety naleśnikowe z pieczarkami

Krokiety naleśnikowe z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Krokiety naleśnikowe z pieczarkami to idealne danie kiedy mamy trochę pieczarek i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić :) Szybkie, łatwe, tanie, a nade wszystko bardzo smaczne! Polecamy każdemu na szybki obiad lub kolacje.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
· 0,5 litra mleka
· 500 g pieczarek
· 200 g żółtego sera
· około 2 szklanek mąki
· 1 jajko
· 1 łyżka oliwy
· Szczypta proszku do pieczenia
· Szczypta soli
· Garść bułki tartej
· 2-3 łyżki margaryny
· 1 łyżka masła
Przygotowanie krokietów zaczynamy od ciasta naleśnikowego: łączymy mąkę, mleko i oliwę. Do tego dorzucamy jajko, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i soli. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać nieco wody lub mleka. Masa powinna mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać. Kiedy mamy gotowe ciasto przygotowujemy pieczarki. Najpierw je czyścimy i kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pieczarki doprawiając je solą. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej margarynie. Na przygotowane, jeszcze ciepłe naleśniki kładziemy pośrodku plasterek żółtego sera. Na to nakładamy usmażone pieczarki i zawijamy. Najpierw w rulonik, a potem brzegi do środka. Spinamy przy pomocy wykałaczek. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w mleku i bułce tartej. Ponownie podsmażamy na złoty kolor. Powstałe krokiety najlepiej smakują na ciepło z sosem pieczarkowym lub czosnkowym. Smacznego!
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/03/krokiety-nalesnikowe-z-pieczarkami.html