Wykonanie
Krokiety naleśnikowe z
pieczarkami to idealne danie kiedy mamy trochę
pieczarek i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić :) Szybkie, łatwe, tanie, a nade wszystko bardzo smaczne! Polecamy każdemu na szybki obiad lub kolacje.
Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 4Składniki:· 0,5 litra
mleka· 500 g
pieczarek· 200 g
żółtego sera· około 2 szklanek
mąki· 1
jajko· 1 łyżka
oliwy· Szczypta
proszku do pieczenia· Szczypta
soli· Garść
bułki tartej· 2-3 łyżki
margaryny· 1 łyżka
masłaPrzygotowanie krokietów zaczynamy od ciasta naleśnikowego: łączymy
mąkę,
mleko i
oliwę. Do tego dorzucamy
jajko, dodajemy szczyptę
proszku do pieczenia i
soli. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać nieco
wody lub
mleka. Masa powinna
mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać. Kiedy mamy gotowe ciasto przygotowujemy
pieczarki. Najpierw je czyścimy i kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy
masło i smażymy
pieczarki doprawiając je
solą. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej
margarynie. Na przygotowane, jeszcze ciepłe naleśniki kładziemy pośrodku plasterek
żółtego sera. Na to nakładamy usmażone
pieczarki i zawijamy. Najpierw w rulonik, a
potem brzegi do środka. Spinamy przy pomocy wykałaczek. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w
mleku i
bułce tartej. Ponownie podsmażamy na złoty kolor. Powstałe krokiety najlepiej smakują na ciepło z
sosem pieczarkowym lub
czosnkowym. Smacznego!