ßßß
Składniki:Opakowanie ciasta francuskiego
300g sera ricotta200g szpinaku liściastegoOk. 50g żółtego seraKilka pomidorków koktajlowych2 jajka1 cebula1 ząbek czosnkuSzczypta mąkiPrzyprawy: sól, pieprzCebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy cebulę. Smażymy na złoty kolor i dodajemy przeciśnięty czosnek. Mieszamy i dorzucamy szpinak. Podczas, gdy szpinak się dusi na tarce ścieramy żółty ser, a pomidorki myjemy i rozkrajamy na pół. Blat oprószamy mąką i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Następnie wykładamy nim tartaletki i lekko nakłuwamy widelcem. W misce rozrabiamy ser z dwoma jajkami. Na patelni do szpinaku dorzucamy żółty ser, mieszamy pół minuty i przekładamy do sera z jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. Wykładamy powstała masą tartaletki. Na każdej układamy rozkrojonego pomidorka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20-25 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego!







