ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z serem ricotta, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Tartaletki z serem ricotta, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na bardzo smaczne i niezwykle szybkie w przygotowaniu tartaletki ze szpinakiem i serem ricotta, a całość zwieńczona pomidorkami koktajlowymi. Samo przygotowanie tartaletek nie zajmie więcej niż kwadrans, jednakże należy czekać nieco na ich upieczenie. Jednak warto bo są niezwykle aromatyczne i pyszne w smaku :)
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
300g sera ricotta
200g szpinaku liściastego
Ok. 50g żółtego sera
Kilka pomidorków koktajlowych
2 jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku
Szczypta mąki
Przyprawy: sól, pieprz
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy cebulę. Smażymy na złoty kolor i dodajemy przeciśnięty czosnek. Mieszamy i dorzucamy szpinak. Podczas, gdy szpinak się dusi na tarce ścieramy żółty ser, a pomidorki myjemy i rozkrajamy na pół. Blat oprószamy mąką i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Następnie wykładamy nim tartaletki i lekko nakłuwamy widelcem. W misce rozrabiamy ser z dwoma jajkami. Na patelni do szpinaku dorzucamy żółty ser, mieszamy pół minuty i przekładamy do sera z jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. Wykładamy powstała masą tartaletki. Na każdej układamy rozkrojonego pomidorka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20-25 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/01/tartaletki-z-serem-ricotta-szpinakiem-i.html