ßßß Cookit - przepis na Karp w migdałach według Karola Okrasy

Karp w migdałach według Karola Okrasy

nazwa

Wykonanie

Nie każdy z nas przepada za tradycyjnym smakiem karpia. Postanowiłyśmy przed świętami wypróbować karpia smażonego w migdałach według przepisu Karola Okrasy nieco go uproszczając. Ryba wyszła w smaku zupełnie odmienna niż zwykle smażony karp. Smaczna, delikatna i ciekawa w smaku. Szczerze polecamy każdemu, kto ma ochotę na karpia „inaczej”.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
2 płaty karpia
Kieliszek czerwonego wina
Pół łyżeczki cukru
Garść rodzynek
Garść mąki
Garść migdałów w płatkach
1 jajko
1/2 cytryny
Przyprawy: sól, biały pieprz
1/3 szklanki zupy rybnej lub wywaru z ryby
Wyfiletowane płaty karpia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Oprószamy delikatnie białym pieprzem oraz solą od strony mięsa. Również od strony mięsa ścieramy odrobinę skórki z wyparzonej cytryny. Przygotowujemy na talerzykach mąkę, roztrzepane widelcem jajko oraz migdały. Karpia obtaczamy w mące oraz jajku. Następnie tylko od strony mięsa w migdałach. Na rozgrzanej oliwie z oliwek układamy płaty karpia migdałami do dołu. Smażymy na złoty kolor i przekładamy na drugą stronę. Ponownie smażymy. Wykładamy na talerz. Na tej samej patelni szybciutko robimy sos: wsypujemy cukier i rodzynki. Czekamy aż cukier zacznie się karmelizować. Dolewamy wino i czekamy aż się zredukuje. Dolewamy wywar z ryby. Możemy zetrzeć nieco skórki z cytryny lub dorzucić kawałeczki masła. Chwilę gotujemy na małym ogniu. W między czasie możemy poukładać nasze kawałki ryby na półmisku, czy talerzu. Całość polewamy przygotowanym, zredukowanym sosem. Danie podajemy póki jest ciepłe.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/12/karp-w-migdaach-wedug-karola-okrasy.html