Wykonanie
Całkiem niedawno mój synek obchodził swoje 4 urodzinki. Postanowiłam z tej okazji przygotować tort. Jako, że Jasiu jest wielkim fanem
tortu w kolorach tęczy i tym razem postanowiłam nie zawieść jego oczekiwań. Jednak nieco zmodyfikowałam krem, jak i formę podania (czerpiąc kapkę insipiracje z tego bloga: kuchennewspomnienia.blogspot.com). Jasiu, podobnie jak goście, był zachwycony smakołykiem i zajadał z wielkim apetytem (tuż po wnikliwym obejrzeniu wszystkich prezentów ; ))

Składniki:
Biszkopt:

10
jajek10 łyżek
cukru8 łyżek
mąki4 barwnikiKrem:

330 ml
śmietanki 36%500 g
mascarponełyżka
aromatu waniliowego1-2 łyżki
cukru pudru4
bananyDekoracja:3 opakowania
ciasteczek Hit1 opakowanie drażetek Mimi w
mlecznej czekoladziePrzygotowanie
tortu zaczynamy od upieczenia
biszkoptów. Ubijamy
białka z
cukrem, a następnie dorzucamy
żółtka. Do powstałej masy dokładamy przesianą
mąkę i mieszamy delikatnie łyżką lub
łopatką. Masę rozlewamy do 4 osobnych miseczek. Wychodzi mniej więcej 170g na porcje. Następnie do każdej dodajemy wybrany
barwnik spożywczy. Jeśli nie mamy barwników to dwa
spody farbujemy
kakao na brązowo, a dwa zostawiamy bez barwnika. Następnie pieczemy
biszkopty w temp 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Po upieczeniu
biszkopty powinny ostygnąć. W
między czasie przygotowujemy krem.
Śmietankę ubijamy mikserem na pianę. Następnie stopniowo dodajemy krem
mascarpone, aromat oraz
cukier puder i miksujemy na niskich obrotach. Gotowy krem trzymamy w lodówce. Kiedy
spody nam ostygną obieramy
banany i kroimy w plasterki. Na
biszkopcie układamy pokrojone
banany, a na to nakładamy krem. Umieszczamy kolejny
biszkopt i robimy tak do skończenia
biszkoptów. Na końcu smarujemy wierzch i boki
tortu pozostałym kremem. Jeśli tort mamy zamiar podać później to zostawiamy w takiej formie w chłodnym miejscu. Tuż przed podaniem układamy
ciasteczka Hit dookoła
tortu i wiążemy kokardkę
rafią. Następnie wierzch posypujemy drażetkami i gotowe. Można prezentować gościom!:)







