Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to
żeberka duszone w ziołach według przepisu
Magdy Gessler. Został on wykorzystany w 3 sezonie Kuchennych Rewolucji. My dokonałyśmy nieco modyfikacji w tym przepisie, mianowicie zamiast
wina używamy
wody oraz ograniczyłyśmy ilości
czosnku. Ostrzegamy również, że
żeberka według tego przepisu wychodzą bardzo, ale to bardzo ostre. Idealne dla męskiego podniebienia oraz żeńskich fanek pikanterii. Całkowicie nie odpowiednie dla osób, które nie lubią ostrych potraw oraz dzieci.

Czas przygotowania: 15 minut +1,5h pieczeniaIlość porcji: 4Składniki:

1,5kg
żeberekKilka ząbków
czosnku ( oryginalnie główka)4 łyżki
ostrej papryki4 łyżki
słodkiej papryki4 łyżki pasty pomidorowej3 łyżki
majeranku2 łyżki
octu winnego i 80ml
wody ( oryginalnie 100ml
wytrawnego wina białego)
Sól i
pieprzŻeberka myjemy pod bieżącą
wodą i kroimy na dogodne dla nas kawałki. Smarujemy
pieprzem,
solą i
majerankiem. W moździerzu ucieramy
słodką paprykę, ostrą i pastę
pomidorową. Dolewamy do tego
wina lub naszą modyfikację w postaci
octu winnego z
wodą. Mieszamy wszystko, a następnie smarujemy kawałki naszych
żeberek. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Czosnek kroimy w paseczki i układamy
między kawałkami
żeberek. Do naczynia można wlać jeszcze nieco
wody. Zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 160stopni piekarnika na około 1,5h. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i polewamy kawałki
mięsa. Podajemy z ziemniaczkami lub
kaszą oraz
buraczkami.
