Wykonanie
Ostatnio miałyśmy straszną ochotę na
drożdżowe ciasto. Ponadto zaczął się już sezon na
śliwki. Postanowiłyśmy połączyć te dwie rzeczy w efekcie czego powstał przepyszny
drożdżowy przekładaniec ze
śliwkami. Mięciutki, wilgotny, rozpływający się ustach, po prostu kulinarne cudo!:) a przy tym całkiem prosty w przygotowaniu.

Składniki:Na ciasto:3/4 szklanki
mleka50g
drożdży2/3 szklanki
cukru pudru3 szklanki
mąki2 łyżki
kefiru5
żółtekłyżeczka skórki startej
cytryny1/2 kostki
masłaPrzełożenie:2 małe słoiczki
musu jabłkowegośliwki (nam starczyło 700gram na tortownicę o średnicy 28cm)Kruszonka:

2/3 szklanki
mąki1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru pudruNajpierw przygotowujemy zaczyn: w 3 łyżkach letniego
mleka rozpuszczamy
drożdże wraz z łyżką
cukru pudru i łyżką
mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Radzimy przygotować go w wysokim naczyniu, gdyż zaczyn dość intensywnie rośnie. Na patelni lub w garnku rozpuszczamy pół kostki
masła i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do
mąki dodajemy pozostały
cukier, rozmieszane w
kefirze żółtka 5 jaj,
skórkę z cytryny, odrobinę
soli, pozostałe
mleko i wyrośnięty zaczyn. Dolewamy letni, roztopiony tłuszcz i wyrabiamy ciasto robotem ustawionym na najmniejsze obroty. Kiedy ciasto stanie się lśniące i sprężyste przekładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.W czasie gdy ciasto rośnie robimy kruszonkę:
mąkę wraz z
masłem i
cukrem pudrem umieszczamy w misce.Wyrabiamy opuszkami palców aż powstanie drobna kruszonka.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część przekładamy na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Ciasto smarujemy
musem jabłkowym, a na nim układamy połówki
śliwek rozcięciem do góry. Na wierzchu rozprowadzamy ciasto, które pozostało. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około godzinkę. Wyjmujemy gdy wierzch będzie ładnie zarumieniony. Czekamy aż ostygnie i zajadamy do
kawy!:)







