ßßß Cookit - przepis na Szpinakowe naleśniki z serem i łososiem

Szpinakowe naleśniki z serem i łososiem

nazwa

Wykonanie

Podczas ostatniej imprezy domowej w ramach kolacji zaserwowałyśmy rozmaite rodzaje przystawek. Największą popularnością cieszyły się plastry ze szpinkowanych naleśników z farszem z łososia. Danie niezwykle proste w przygotowaniu, jednakże ciekawe połączenie składników daje nieporównywalne walory smakowe!
Ilość porcji: 2 naleśniki
Czas przygotowania: 20 minut + 1h chłodzenia
Składniki:
szklanka mleka
2 jajka
150 g mąki
3 kulki mrożonego szpinaku
200g wędzonego łososia
śmietankowy serek kanapkowy
cytryna
odrobina margaryny
Mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem i odrobiną soli. Do ciasta dajemy rozmrożony i odsączony szpinak. Wszystko razem miksujemy. Ciasto powinno mieć lekko lejącą konsystencje, tak by swobodnie rozlewalo się po patelni. Smażymy naleśniki na margarynie, nieco grubiej niż tradycyjnie. Następnie czekamy aż nieco ostygną. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem śmietankowym doprawionym sokiem z cytryny oraz pieprzem i odrobiną soli. Na serek układamy łososia. Następnie naleśniki ciasno zwijamy, owijamy folią i umieszczamy w lodówce na conajmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy zwinięte naleśniki i kroimy ostrym nożem w plastry. Naleśniki można dodatkowo spiąć wykałaczką, by goście mogli swobodniej po nie sięgać :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/07/szpinakowe-nalesniki-z-serem-i-ososiem.html