Wykonanie
Podczas ostatniej imprezy domowej w ramach kolacji zaserwowałyśmy rozmaite rodzaje przystawek. Największą popularnością cieszyły się plastry ze szpinkowanych naleśników z farszem z
łososia. Danie niezwykle proste w przygotowaniu, jednakże ciekawe połączenie składników
daje nieporównywalne walory smakowe!

Ilość porcji: 2 naleśnikiCzas przygotowania: 20 minut + 1h chłodzenia

Składniki:szklanka
mleka2
jajka150 g
mąki3 kulki
mrożonego szpinaku200g
wędzonego łososiaśmietankowy serek kanapkowy
cytrynaodrobina
margarynyMąkę mieszamy z
jajkiem,
mlekiem i odrobiną
soli. Do ciasta dajemy rozmrożony i odsączony
szpinak. Wszystko razem miksujemy. Ciasto powinno
mieć lekko lejącą konsystencje, tak by swobodnie rozlewalo się po patelni. Smażymy naleśniki na
margarynie, nieco grubiej niż tradycyjnie. Następnie czekamy aż nieco ostygną. Gotowe naleśniki smarujemy
serkiem śmietankowym doprawionym
sokiem z cytryny oraz
pieprzem i odrobiną
soli. Na
serek układamy
łososia. Następnie naleśniki ciasno zwijamy, owijamy folią i umieszczamy w lodówce na conajmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy zwinięte naleśniki i kroimy
ostrym nożem w plastry. Naleśniki można dodatkowo spiąć wykałaczką, by goście mogli swobodniej po nie sięgać :)





