Wykonanie
Wielkopolska słynie z przepysznych
ziemniaków. My mieszkamy w samym jej
sercu, więc nie może na naszym blogu zabraknąć przepisów z tego właśnie warzywa.
Przygotowanie 15 minut + czas potrzebny na ugotowanie
ziemniaków i
jajekIlość porcji : 4
Składniki:około 8
ziemniaków4
jajkapęczek
szczypiorkusól,
pieprzbułka tartanieco
mąki pszennejNasze przygotowania zaczynamy od ugotowania
ziemniaków. W tym samym czasie możemy również ugotować dwa
jajka na twardo.
Ziemniaki po ugotowaniu rozdrabniamy praską na drobną masę i dodajemy jedno surowe
jajko. Ugotowane
jajka obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy do masy ziemniaczanej.
Szczypiorek myjemy i również kroimy na drobno, dodajemy do
ziemniaków. Doprawiamy
solą i
pieprzem oraz dowolnymi wybranymi
przyprawami np.
kminkiem. Całość delikatnie mieszamy. Przygotowujemy talerzyki z
mąką,
bułką tartą i rozbitym
jajkiem. Na patelni rozgrzewamy
olej. Z masy ziemniaczanej formujemy kuleczki, obtaczamy w
mące,
jajku i
bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Czekamy, aż nam się zarumienią i obracamy na drugą stronę. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy by obciekły z tłuszczu. Podajemy na gorąco jako dodatek do
mięs lub z dodatkiem jakiegoś sosu.