Wykonanie
Całkiem niedawno prezentowałyśmy przepis na wyśmienity
sos czosnkowy. Jednak doskonale wiemy, że nie wszyscy przepadają za intensywnym smakiem
czosnku, a nawet jeśli przepadają to nie zawsze wypada go spożyć. Jego intensywnie woń i charakterystyczny zapach jest niewskazany w wielu rozmaitych sytuacjach np. w pracy. Dla takich właśnie sytuacji oraz dla osób, które
czosnku nie lubią przygotowałyśmy sos
koperkowy. Bardzo fajny, lekki, niezwykle delikatny w smaku.

Czas przygotowania: 10 minutIlość porcji: Mała mieseczkaSkładniki:Pęczek
koperku ( najlepiej prawdziwego polskiego
koperku, gdyż te „mniejsze” odmiany mają znacznie mniej intensywny smak)2 łyżki
majonezu ( najlepiej Pegaz )150-200ml
jogurtu naturalnego ( opcjonalnie
śmietany 12%)
Bazylia,
oreganoSólMajonez mieszamy z
jogurtem.
Koperek myjemy pod bieżącą
wodą i siekamy na malutkie kawałeczki. Dodajemy do miseczki z wymieszanymi wcześniej składnikami. Delikatnie solimy oraz doprawiamy
bazylią i
oregano. Jeśli ktoś nie lubi tych przypraw, można je zastąpić dowolnymi innymi. Świętnie będzie się też komponował chociażby
tymianek.

