ßßß Cookit - przepis na Sos koperkowy

Sos koperkowy

nazwa

Wykonanie

Całkiem niedawno prezentowałyśmy przepis na wyśmienity sos czosnkowy. Jednak doskonale wiemy, że nie wszyscy przepadają za intensywnym smakiem czosnku, a nawet jeśli przepadają to nie zawsze wypada go spożyć. Jego intensywnie woń i charakterystyczny zapach jest niewskazany w wielu rozmaitych sytuacjach np. w pracy. Dla takich właśnie sytuacji oraz dla osób, które czosnku nie lubią przygotowałyśmy sos koperkowy. Bardzo fajny, lekki, niezwykle delikatny w smaku.
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: Mała mieseczka
Składniki:
Pęczek koperku ( najlepiej prawdziwego polskiego koperku, gdyż te „mniejsze” odmiany mają znacznie mniej intensywny smak)
2 łyżki majonezu ( najlepiej Pegaz )
150-200ml jogurtu naturalnego ( opcjonalnie śmietany 12%)
Bazylia, oregano
Sól
Majonez mieszamy z jogurtem. Koperek myjemy pod bieżącą wodą i siekamy na malutkie kawałeczki. Dodajemy do miseczki z wymieszanymi wcześniej składnikami. Delikatnie solimy oraz doprawiamy bazylią i oregano. Jeśli ktoś nie lubi tych przypraw, można je zastąpić dowolnymi innymi. Świętnie będzie się też komponował chociażby tymianek.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/04/sos-koperkowy.html