Wykonanie
Dopiero drugi raz upiekłam
bułki. Za pierwszym razem były
cebulowe .Tym razem chciałam
mieć domowe
pełnoziarniste pieczywo. Długo szukałam dobrego przepisu, aż w końcu zmodyfikowałam kilka w jeden. Na początku trochę się obawiałamco z tego wyjdzie przez dużą ilość
mąki wysokiego typu. Gdybym nie eksperymentowała z rodzajem
mąki i w większości była by to biała, a nie pełnoziarnista to
bułkibardziej by wyrosły.Jednak coś kosztem czegoś. Moje są mocno pełnoziarniste i zdrowsze.

Składniki:~ 2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej~ 2 szklanki
mąki graham~ 1,5 szklanki
mąki pszennej~ 2 szklanki
maślanki~ 1 łyżka
masła~ 2 łyżeczki
soli~ 20 g świeżych
drożdży~ pół szklanki letniej
wody~ 2 łyżeczki
cukru~
ziarna słonecznika,
płatki owsiane,
otręby pszenne,
siemię lniane~ 1 roztrzepane jajko+ 2 łyżki
mlekaNa początek przygotować roczyn z
drożdży z dodatkiem
cukru. Poczekać aż urośnie.W międzyczasie połączyć ze sobą
mąki, dodać
sól, ziarna,
maślankę,
masło.Na sam koniec dodać
drożdże. Całość zmiksować, widełkami do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.Po czasie ciasto wyjąć i wyrobić, formować w kulki po 50 gram. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Surowe
bułki posmarować roztrzepanym
jajkiem z dodatkiem i
masła posypać nasionami. Piec w temperaturze 200° przez 20 minut.Studzić na kratce.About Paula