ßßß Cookit - przepis na Muffiny

Muffiny

nazwa

Wykonanie

Te babeczki są dla mnie tematem rzeką. Odkąd zaczęłam je robić to tak się wkręciłam, że piekłam je cały czas. Po niecałym miesiącu każdy w domu miał ich serdecznie dość.
Ja natomiast mam tak, że jak robię coś w kuchni i sprawia mi to dużą przyjemność na etapie przygotowań, to później niekoniecznie jem to co przygotowałam.
Wtedy robiłam każde. Od słodkich z czekoladą po słone z papryką i fetą. Dzisiaj chciałam przedstawić wersje muffin ze słodkim białkiem. Miały być biało- czerwone , lecz barwnik zawiódł i masa jest niestety różowa.
Muffiny ze słodką masą białkową:
Składniki (12 do 14 sztuk)
na ciasto:
~ 1 szklanka mąki pszennej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 2 łyżki kakao
~ niecałe pół szklanki cukru
~ pół kostki masła
~ 2 jaja
~ pół szklanki śmietany (18%)
W jednej misce połączyć suche składniki. Do drugiej miski włożyć masło i ucierać razem z cukrem. Dodawać jaja po jednym ciągle miksując. Wlać śmietanę. Mąkę, kakao i proszek stopniowo dodawać do masy. Zmiksować. Ciasto wyjdzie dość gęste. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem mniej więcej do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze180 °C około 30 min.
(czas pieczenia zależy do piekarnika- pieczemy do tzw. suchego patyczka) na pianę z białek:
~ 3 białka
~ 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
~ sok z cytryny
~ barwnik spożywczy np. czerwony
Zagotować wodę w dużym garnku na kąpiel wodną. W mniejszym ubić białka na początku na zimno, potem na parze dodając cukier. Dla dobrego efektu należy miksować masę około 12 minut, aby była bardzo gęsta. Jeśli białko jest za słodkie trzeba skropić kilka kropel soku z cytryny.
Źródło:http://zielonazapaska.blogspot.com/2012/06/muffiny.html