Wykonanie
Te babeczki są dla mnie tematem rzeką. Odkąd zaczęłam je robić to tak się wkręciłam, że piekłam je cały czas. Po niecałym miesiącu każdy w domu miał ich serdecznie dość.Ja natomiast mam tak, że jak robię coś w kuchni i sprawia mi to dużą przyjemność na etapie przygotowań, to później niekoniecznie jem to co przygotowałam.Wtedy robiłam każde. Od słodkich z
czekoladą po słone z
papryką i
fetą. Dzisiaj chciałam przedstawić wersje muffin ze słodkim
białkiem. Miały być biało- czerwone , lecz barwnik zawiódł i masa jest niestety różowa.Muffiny ze słodką masą
białkową:Składniki (12 do 14 sztuk)na ciasto:~ 1 szklanka
mąki pszennej~ 1 łyżeczka
proszku do pieczenia~ 2 łyżki
kakao~ niecałe pół szklanki
cukru~ pół kostki
masła~ 2
jaja~ pół szklanki
śmietany (18%)W jednej misce połączyć suche składniki. Do drugiej miski włożyć
masło i ucierać razem z
cukrem. Dodawać
jaja po jednym ciągle miksując. Wlać
śmietanę.
Mąkę,
kakao i proszek stopniowo dodawać do masy. Zmiksować. Ciasto wyjdzie dość gęste. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je
ciastem mniej więcej do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze180 °C około 30 min.(czas pieczenia zależy do piekarnika- pieczemy do tzw. suchego patyczka) na pianę z
białek:~ 3
białka~ 1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków~
sok z cytryny~
barwnik spożywczy np. czerwonyZagotować
wodę w dużym garnku na kąpiel
wodną. W mniejszym ubić
białka na początku na zimno,
potem na parze dodając
cukier. Dla dobrego efektu należy miksować masę około 12 minut, aby była bardzo gęsta. Jeśli
białko jest za słodkie trzeba skropić kilka kropel
soku z cytryny.
