ßßß Cookit - przepis na Sárgarépa-főzelék na placku ziemniaczano buraczanym

Sárgarépa-főzelék na placku ziemniaczano buraczanym

nazwa

Wykonanie

Czyli bardziej po węgiersku niż tzw. placek po węgiersku.
Wnioski:
- frekwencja mała, co może oznaczać nie tylko małą chęć do pracy twórczej wśród bloggerskiej braci kulinarnej, ale też bardzo poważne problemy ze zdobyciem buraka cukrowego
- na 7 wpisów obcych tylko jeden był z użyciem buraka cukrowego, ale dwa to już zupełnie nie na temat. O ile w czterech z nich można było podmienić, tak jak autorzy sugerowali, buraka czerwonego na cukrowego i biorąc pod uwagę, że ciężko zdobyć ten właściwy zostało wybaczone :), o tyle w przypadku burgerów warzywnych czy brownie, gdzie burak jest po to aby nadać kolor potrawie, to już mocno naciągane, a właściwie przeciągnięte :)
Jedno danie zasługuję na szczególną uwagę, bo mnie zainspirowało. Placki z buraka cukrowego .
Placek ziemniaczano buraczany wydał mi się dobrym pomysłem, ale korzystając z rad autorki, postanowiłem podać go z ostrym sosem. Postanowiłem zrobić duży placek, co skojarzyło mi się z plackiem po węgiersku, także w tamtej kuchni postanowiłem szukać sosu. I znalazłem. Wręcz idealny. Sárgarépa-főzelék czyli węgierska potrawka z marchewki.
Składniki:
- ziemniaki
- burak cukrowy
- mąka
- marchewka
- papryka ostra
Wykonanie:
Ziemniaki i buraka trzemy na drobnej tarce. Mieszamy z mąką i z tak przygotowanego ciasta smażymy placek.
Marchewkę też możemy zetrzeć, ale na grubych oczkach, albo tak jak ja na tych do ogórków. Można też pokroić. Potem ją gotujemy, dodajemy przypraw i wody z mąką, aby nam powstał gęsty sos. Doprawiamy papryką żeby było ostre i polewamy nasz placek.
Źródło:http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2015/01/sargarepa-fozelek-na-placku.html