Wykonanie
Tyle się działo po drodze, że trochę zboczyliśmy z
kursu, ale już wracamy do naszego kilkuprzepisowego cyklu. Kolejna pozycja dieselpunkowa. Oryginalny przepis z lat 40-tych.Danie stworzone przez szefa kuchni hotelu Savoy w Londynie, które otrzymało swoją nazwę od Frederick'a Marquis'a pierwszego lorda Woolton. Siedział on na fotelu ministra żywności w gorącym dla Wielkiej Brytanii okresie. Kiedy, ze względu na wojnę, brakowało jedzenia, propagował on pełnowartościowe potrawy ze składników, które akurat były dostępne. Wśród wielu przepisów była nawet
herbata bez liści herbacianych :)Składniki:- kilka dużych
ziemniaków- mały
kalafior- 3 duże
marchewki- 3
cebule-
margaryna- niecałe 0,5 kg
mąki-
sól,
gałka muszkatołowa
Wykonanie:Warzywa obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie wrzucamy je do żaroodpornego naczynia.Z
margaryny i
mąki ugniatamy ciasto, do którego dodajemy trochę
gałki muszkatołowej. Wałkujemy na cienki placek, przykrywamy warzywa, odcinamy brzegi i wkładamy wszystko do nagrzanego na 180 stopni piekarnika do czasu aż się zarumieni.Wysłałem na konkurs dotyczący kuchni brytyjskiej, a co :)