Wykonanie
Sezon na
szparagi w pełni, pewnie w Polsce cena z dnia na dzień jest coraz niższa, co zachęca do kupowania i zajadania tych cudowności. Tutaj w Holandii przez cały sezon cena taka sama, można liczyć ewentualnie na jakąś promocję. Kolejny raz propozycja na wykorzystanie
zielonych szparagów, pomysł na kolację, albo weekendowe śniadanie. Pyszne danie z gnocchi,
szparagami,
sałatą i
serem . Idealne połączenie! No i jeszcze to
jajko w koszulce! Przepis ten znajdziecie także w trzecim numerze magazynu Food Culture, który z koleżankami współtworzę.


Składniki dla 4 osób:pęczek
zielonych szparagów2
czerwone cebule50 g
masła500 g gnocchi (własnoręcznie wykonanych albo kupnych)75 g
sałaty (
rukola, tutaj mieszanka
sałat)100 g
sera feta4
jajkaUsuwamy zdrewniałą część
szparagów, kroimy je na 2-3 cm kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty.
Cebulę kroimy w krążki, podsmażamy na
maśle przez 5 minut. Na chwilę dorzucamy ugotowane
szparagi i podsmażamy je z
cebulą. Gnocchi gotujemy według wskazówek na opakowaniu, żeby były al dente. Układamy na talerzach
sałatę, dodajemy
cebulę,
szparagi i gnocchi. Na to wszystko kruszymy
ser feta, solimy, przyprawiamy i
pieprzem.W czajniku gotujemy
wodę, którą następnie wlewamy do średniej wielkości garnka i solimy.
Jajka wbijamy pojedynczo. Kiedy
woda się gotuje, łyżką mieszamy w garnku by powstał wir. W ten wir jednym płynnym ruchem wlewamy
jajko i czekamy 2 minuty. Zmniejszamy ogień.Po 2 minutach sprawdzamy stopień ugotowania
żółtka – jeśli jest bardzo płynne, pozwalamy
jajku gotować się jeszcze 1-2 minuty.Następnie delikatnie wyławiam je łyżką cedzakową, dokładnie odcedzam z
wody i przekładam na
sałatę. Tak postępujemy z resztą
jajek.