ßßß

Składniki dla 4 osób:pęczek zielonych szparagów2 czerwone cebule50 g masła500 g gnocchi (własnoręcznie wykonanych albo kupnych)75 g sałaty (rukola, tutaj mieszanka sałat)100 g sera feta4 jajkaUsuwamy zdrewniałą część szparagów, kroimy je na 2-3 cm kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty. Cebulę kroimy w krążki, podsmażamy na maśle przez 5 minut. Na chwilę dorzucamy ugotowane szparagi i podsmażamy je z cebulą. Gnocchi gotujemy według wskazówek na opakowaniu, żeby były al dente. Układamy na talerzach sałatę, dodajemy cebulę, szparagi i gnocchi. Na to wszystko kruszymy ser feta, solimy, przyprawiamy i pieprzem.W czajniku gotujemy wodę, którą następnie wlewamy do średniej wielkości garnka i solimy.Jajka wbijamy pojedynczo. Kiedy woda się gotuje, łyżką mieszamy w garnku by powstał wir. W ten wir jednym płynnym ruchem wlewamy jajko i czekamy 2 minuty. Zmniejszamy ogień.Po 2 minutach sprawdzamy stopień ugotowania żółtka – jeśli jest bardzo płynne, pozwalamy jajku gotować się jeszcze 1-2 minuty.Następnie delikatnie wyławiam je łyżką cedzakową, dokładnie odcedzam z wody i przekładam na sałatę. Tak postępujemy z resztą jajek.