Wykonanie
Miłość trzeba sobie wyznawać, nie tylko walentynkowo, a przez cały rok. Nie
będę ściemniać, że piekłam ten sernik dzisiaj, przygotowywałam go dla magazynu Food Culture, do numeru walentynkowego. Znajdziecie tam też inne moje
czekoladowe słodkości. Dopiero dzisiaj wrzucam post, może Wam się przyda. Taki sernik można podarować komuś chociażby na urodziny :)
Składniki na tortownicę 25 cm:masa serowa:1 kg
zmielonego sera1 szklanka
cukru pudru4
jajka120 ml
śmietany słodkiej, 30%300g
czekolady gorzkiej (minimum 70%)3 łyżki
kakao2 łyżeczki ekstraktu z
waniliispód:300g
herbatników kakaowych130g
masłaHerbatniki dokładnie kruszymy i łączymy z rozpuszczonym
masłem. Wcześniej spód tortownicy wykładamy pergaminem.
Herbatniki przekładamy do tortownicy i równo rozprowadzamy tak, aby spód zachodził na boki, ok. 3 cm, wyrównujemy i lekko ugniatamy. Schładzamy w lodówce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i odstawiamy, aby lekko przestygła.
Ser miksujemy z przesianym
cukrem pudrem i
kakao,
śmietanką,
wanilią. Do masy dodajemy pojedynczo
jajka, a na końcu dodajemy rozpuszczoną
czekoladę. Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu możemy dokładnie zamieszać silikonową szpatułką, aby
mieć pewność, że masa jest dobrze połączona.Masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, do 180ºC, pieczemy 20 minut i zmniejszamy temperaturę do 120ºC, pieczemy jeszcze 60 minut. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, gdy sernik lekko przestygnie wyjmujemy go i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie schładzamy go kilka godzin w lodówce.