ßßß

Składniki na tortownicę 25 cm:masa serowa:1 kg zmielonego sera1 szklanka cukru pudru4 jajka120 ml śmietany słodkiej, 30%300g czekolady gorzkiej (minimum 70%)3 łyżki kakao2 łyżeczki ekstraktu z waniliispód:300g herbatników kakaowych130g masłaHerbatniki dokładnie kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wcześniej spód tortownicy wykładamy pergaminem. Herbatniki przekładamy do tortownicy i równo rozprowadzamy tak, aby spód zachodził na boki, ok. 3 cm, wyrównujemy i lekko ugniatamy. Schładzamy w lodówce.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby lekko przestygła.Ser miksujemy z przesianym cukrem pudrem i kakao, śmietanką, wanilią. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, a na końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu możemy dokładnie zamieszać silikonową szpatułką, aby mieć pewność, że masa jest dobrze połączona.Masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, do 180ºC, pieczemy 20 minut i zmniejszamy temperaturę do 120ºC, pieczemy jeszcze 60 minut. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, gdy sernik lekko przestygnie wyjmujemy go i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie schładzamy go kilka godzin w lodówce.