Wykonanie
Wczoraj stało się coś strasznego, robiłam porządki w komentarzach do postów, odpowiadałam na zaległe i... tak posprzątałam, że usunęłam wszystkie Wasze komentarze. Cała dwuletnia historia kontaktów z
Wami czytelnikami została przeze mnie wyczyszczona. Nie da się tego przywrócić niestety. Ale nie ma co płakać nad rozlanym
mlekiem, trzeba robić swoje dalej.Dzisiaj proponuję coś pysznego i zdrowego,
budyń z
kaszy jaglanej. Jaglankę bardzo lubię, słyszałam o tym, że można z niej zrobić
budyń. Dzisiaj tę wiedzę przerodziłam w czyn i powstał pyszny
budyń z karmelizowanymi
jabłkami. Bardzo nam z Lubym smakowało, powtórzymy na pewno z innymi
owocami.


Składniki dla 2 osób:
Budyń:0,5 szklanki
kaszy jaglanejszklanka
wodyszklanka
mleka2 łyżeczki
cukru trzcinowego/cukru
waniliowegoKarmelizowane
jabłka:2
jabłkałyżka
masła3 łyżki
cukru trzcinowegogarść
rodzynekcynamonKaszę przelewamy wrzątkiem, dzięki temu nie będzie ona gorzkawa po ugotowaniu. Do garnka wlewamy
wodę i wrzucamy
kaszę, gotujemy tak długo aż
kasza się ugotuje i wciągnie całą
wodę.W tym czasie obieramy
jabłka, kroimy je na kawałki i podsmażamy na patelni, dodając
masło i
cukier. Mieszamy
jabłka, dodajemy
rodzynki i przyprawiamy
cynamonem, podsmażamy jakiś czas.
Jabłka puszczą sok,
cukier zbrązowieje i powstanie słodki
syrop.Gdy
kasza się ugotuje wlewamy do niej
mleko, dodajemy
cukier i miksujemy całość blenderem do uzyskania jednolitej masy. Podajemy razem z
jabłkami.Smacznego!