Wykonanie
Witajcie po długiej przerwie, coś się nie mogłam zabrać ostatnio do opublikowania (najpierw napisania) przepisu dla Was. Wakacje, urlopy, piękna pogoda nie sprzyjają umysłowej pracy ;) Zabieram się za nadrabianie zaległości, na pierwszy ogień szybkie i smaczne ciasto, które upieczecie w prodiżu. Ja właśnie tak zrobiłam, by podczas urlopu raczyć się czymś słodkim do
kawy...Składniki:3 szklanki
mąki pszennej4
jajka3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru100 g
masłamały
jogurt naturalnyśliwki (około 0,5 kg)
bułka tarta do posypania prodiżaW misce ucieramy
jajka z
cukrem na puszystą masę, w tym czasie roztapiamy
masło w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy
masło będzie już letnie wlewamy do masy jajecznej i mieszamy.
Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito, dodajemy do miski, miksujemy. Na koniec dodajemy
jogurt i mieszamy do połączenia się składników.Gotowe ciasto wylewamy do nasmarowanego
masłem i posypanego
bułką tartą prodiża.
Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki (gdy duże
śliwki) usuwając pestki.
Owoce układamy na wierzch ciasta.W prodiżu pieczemy minimum 30 min, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy jest suchy. W piekarniku pieczemy w 180 stopniach, 30- 50 minut.Prawda, że łatwe i szybkie ciasto? A jakie smaczne!