Wykonanie
Miałam tę ogromną przyjemność pierwszy raz uczestniczyć w ezoterycznym spotkaniu przy piekarniku. Tym razem tematem przewodnim był sernik
czekoladowy, a dokładniej potrójnie
czekoladowy. Jest to idealne ciasto dla
czekoladowych łasuchów. Jest pyszne, nie jest zbyt słodkie i wyczuwa się w nim posmak
kawowy. Sernikowe wyzwanie podjęłam razem z Anią, Anią, Eweliną, Grażyną,
Magdą, Moniką oraz Moniką . Każda znalazła swój sposób na ten właśnie sernik i to jest fajne!

Składniki:Spód:290 g
czekoladowych ciasteczek25 g
cukru5 g
kakao90 g
masłaMasa:200 g
czekolady gorzkiej2 łyżeczki
kawy680 g
sera twarogowego, sernikowego160 g
cukru25 g
kakao3 duże
jajkacukier wanilinowy3 łyżki
likieru kawowego ( z braku
likieru, dodałam
syrop kokosowy)Polewa:100 g
czekolady100 g
śmietanki kremowej 30%Dekoracja:
orzechy włoskieW misce umieszczamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania
spodu, oprócz
masła, które rozpuszczamy w rondelku.
Ciasteczka kruszymy malakserem, aż zrobią się całkiem sypkie, mieszamy z resztą składników i dodajemy rozpuszczone
masło. Mieszamy wszystko i wykładamy na spodzie oraz bokach tortownicy średnicy 20-21 cm. Spód należy podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Następnie pozostawiamy do ostudzenia.W rondelku rozpuszczamy
czekoladę i
kawę, odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce umieszczamy
ser,
cukier i
kakao, miksujemy wszystko do połączenia składników. Następnie dodajemy pojedynczo
jajka, miksując po każdym jakąś dłuższą chwilę i wtedy dodajemy następne
jajko. Dodajemy
cukier wanilinowy,
syrop (
likier) i miksujemy raz jeszcze. Gdy
czekolada już przestygnie, wlewamy ją do miski z
serem i mieszamy delikatnie. I przelewamy masę na upieczony spód.Sernik jest pieczony w kąpieli
wodnej, dlatego tortownicę, w której będziemy piec sernik owijamy dokładnie folią aluminiową. Potrzebna nam będzie także większa tortownica, do której włożymy blachę z sernikiem i wlejemy gorącą
wodę do połowy wysokości tortownicy.Pieczemy przez godzinę w 175 stopniach, po tym czasie sprawdzamy czy patyczek wkłuty w środek sernika jest suchy.Pozwalamy sernikowi przestygnąć i następnie wykonujemy polewę. Podgrzewamy
śmietankę i w niej rozpuszczamy
czekoladę. Wylewamy polewę na sernik. Na polewie układamy
orzechy.Gdy sernik całkowicie przestygnie chłodzimy go minimum 6 godzin w lodówce, najlepiej przez noc.

