ßßß
Składniki:Spód:290 g czekoladowych ciasteczek25 g cukru5 g kakao90 g masłaMasa:200 g czekolady gorzkiej2 łyżeczki kawy680 g sera twarogowego, sernikowego160 g cukru25 g kakao3 duże jajkacukier wanilinowy3 łyżki likieru kawowego ( z braku likieru, dodałam syrop kokosowy)Polewa:100 g czekolady100 g śmietanki kremowej 30%Dekoracja:orzechy włoskieW misce umieszczamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu, oprócz masła, które rozpuszczamy w rondelku. Ciasteczka kruszymy malakserem, aż zrobią się całkiem sypkie, mieszamy z resztą składników i dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy wszystko i wykładamy na spodzie oraz bokach tortownicy średnicy 20-21 cm. Spód należy podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Następnie pozostawiamy do ostudzenia.W rondelku rozpuszczamy czekoladę i kawę, odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce umieszczamy ser, cukier i kakao, miksujemy wszystko do połączenia składników. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, miksując po każdym jakąś dłuższą chwilę i wtedy dodajemy następne jajko. Dodajemy cukier wanilinowy, syrop (likier) i miksujemy raz jeszcze. Gdy czekolada już przestygnie, wlewamy ją do miski z serem i mieszamy delikatnie. I przelewamy masę na upieczony spód.Sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę, w której będziemy piec sernik owijamy dokładnie folią aluminiową. Potrzebna nam będzie także większa tortownica, do której włożymy blachę z sernikiem i wlejemy gorącą wodę do połowy wysokości tortownicy.Pieczemy przez godzinę w 175 stopniach, po tym czasie sprawdzamy czy patyczek wkłuty w środek sernika jest suchy.Pozwalamy sernikowi przestygnąć i następnie wykonujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę i w niej rozpuszczamy czekoladę. Wylewamy polewę na sernik. Na polewie układamy orzechy.Gdy sernik całkowicie przestygnie chłodzimy go minimum 6 godzin w lodówce, najlepiej przez noc.
