Wykonanie

Z pozoru skromne, szarawe
ciasteczka, dopiero po ugryzieniu rozkłada się przed nami wachlarz smaków:
pistacji,
migdałów,
skórki pomarańczowej i
czekolady. Można poczuć jednak pewien... niedosyt. Dopełnieniem całości, kropką nad "i" jest Nestea Zimowa
Śliwka, która w połączeniu ze smakiem tych łakoci
daje szeroką gamę smakowrażeń, od wymienionych wcześniej słodkości, przez nuty korzenne, do łagodnego orzeźwienia. Teraz
mogę już tylko czekać na doborowe towarzystwo.Składniki:200 g mielonych
migdałów60 g mielonych
pistacji3 szklanki
mąki owsianej (315 g)150 g
masła zimnego, pokrojonego w kostkę1/2 szklanki
cukru pudru brązowegoskórka otarta z 1
pomarańczy1/2 łyżeczki mielonego
imbiru na krem (składniki w temperaturze pokojowej):100 g
gorzkiej czekolady, roztopionej250 g
mascarponedo ozdoby50 g roztopionej
czekoladygarść mielonych
pistacjikawałki
suszonych moreliWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem, po czym zagnieść w kulę. Włożyć do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie rozwałkować na grubość 2 mm i wykroić koła szklanką. Piec w 180 stopniach 10-15 min., do lekkiego przyrumienienia, ostudzić.Podczas studzenia
ciastek, przygotować krem. Do
mascarpone dodawać, łyżka po łyżce, przestudzoną rozpuszczoną
czekoladę, cały czas mieszając. Krem powinien być gładki i jednolity.Na każdym
ciastku ułożyć łyżkę kremu, przykryć drugim. Ozdobić ulubioną, roztopioną
czekoladą, mielonymi
pistacjami i
suszonymi morelami.Smacznego!
