ßßß Cookit - przepis na CIASTKA PISTACJOWO - MIGDAŁOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

CIASTKA PISTACJOWO - MIGDAŁOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

nazwa

Wykonanie

Z pozoru skromne, szarawe ciasteczka, dopiero po ugryzieniu rozkłada się przed nami wachlarz smaków: pistacji, migdałów, skórki pomarańczowej i czekolady. Można poczuć jednak pewien... niedosyt. Dopełnieniem całości, kropką nad "i" jest Nestea Zimowa Śliwka, która w połączeniu ze smakiem tych łakoci daje szeroką gamę smakowrażeń, od wymienionych wcześniej słodkości, przez nuty korzenne, do łagodnego orzeźwienia. Teraz mogę już tylko czekać na doborowe towarzystwo.
Składniki:
200 g mielonych migdałów
60 g mielonych pistacji
3 szklanki mąki owsianej (315 g)
150 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki cukru pudru brązowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonego imbiru na krem (składniki w temperaturze pokojowej):
100 g gorzkiej czekolady, roztopionej
250 g mascarpone
do ozdoby
50 g roztopionej czekolady
garść mielonych pistacji
kawałki suszonych moreli
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem, po czym zagnieść w kulę. Włożyć do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie rozwałkować na grubość 2 mm i wykroić koła szklanką. Piec w 180 stopniach 10-15 min., do lekkiego przyrumienienia, ostudzić.
Podczas studzenia ciastek, przygotować krem. Do mascarpone dodawać, łyżka po łyżce, przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Krem powinien być gładki i jednolity.
Na każdym ciastku ułożyć łyżkę kremu, przykryć drugim. Ozdobić ulubioną, roztopioną czekoladą, mielonymi pistacjami i suszonymi morelami.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/02/ciastka-pistacjowo-migdaowe-z-kremem.html