ßßß Cookit - przepis na CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I DAKTYLAMI

CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I DAKTYLAMI

nazwa

Wykonanie

Mamy styczeń, czyli teoretycznie sam środek srogiej zimy. Powinnam mie ć teraz ochotę na ciasta miodowe, raczej ciężkie. Jednak na zewnątrz jest 6 stopni i rosną stokrotki (!), nie dziwota więc, że ciągnie mnie bardziej ku wypiekom owocowym.
Postanowiłam zaczą ć korzysta ć z owoców, które zamroziłam latem. W zamrażalniku piętrzą się truskawki,
śliwki i inne sezonowe słodkości, cierpliwie czekając na swoją kolej.
Ciasto jest b. miękkie, z chrupiącą, przyrumienioną skórką. Ośmielę się napisa ć, idealne ciasto ucierane.
Jedynym minusem jest fakt, że wyszło go doś ć mało. Jako że lubię ciasta wyższe, następnym razem
powiększę iloś ć składników lub upiekę je w mniejszej blaszce.
Ciasto można posypa ć kruszonką*, jednak ja z niej zrezygnowałam.
Składniki:
200 g masła
szczypta soli
160 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 g dowolnych owoców (np. śliwek)*
garś ć daktyli (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze, posypa ć pokrojonymi daktylami. Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
* Kr uszonkę przygotowa ć z 150 g mąki, 100 g masła, schłodzonego i 50 g cukru pudru. Wszystkie składniki szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Posypa ć nią ciasto przed włożeniem do piekarnika.
Smacznego!
(Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/01/ciasto-ucierane-ze-sliwkami-i-daktylami.html