Wykonanie

San Adres to święto rybaków, hucznie obchodzone w Castro. 31.11 ludzie paradują w tradycyjnych, marynarskich strojach, świętują ze znajomymi i
piją dużo, dużo
wina. Typowym przysmakiem w tym dniu są
ślimaki, ale nikt nie ogranicza się tylko do nich. Wiadomo, każdy czeka na deser.Zostałam poproszona o upieczenie czegoś sodkiego na tę okazję i od razu pomyślałam o polskim pierniku. Znalezienie wszystkich składników
przyprawy korzennej było nie lada wyzwaniem, ale odwiedziwszy chyba wszystkie sklepy spożywcze, ostatecznie skompletowałam całość.Rozpoczęcie sezonu świątecznych wypieków tym bochenkiem to czysta przyjemność.Piernik jest wspaniały. Mokry, aromatyczny, ciemny. Gotowy do spożycia zaraz po przyrządzeniu, gdyż nie wymaga leżakowania.Po pierwszym próbnym kęsie wiedziałam, że jest idealny, nie byłam tylko pewna, czy Hiszpanie się ze mną zgodzą. Ku memu zadowoleniu, świąteczny wypiek smakował wszystkim. Musiałam tłumaczyć, jakich przypraw użyłam, jak robi się to ciasto, a słowo "piernik" było na ustach wszystkich.Składniki (na keksówkę 12x24):125 g
masła1 szklanka
cukru2 łyżki
miodu2 łyżki
powideł śliwkowych plus kilka łyżek do przełożenia4 łyżki
przyprawy korzennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyż ka
kakao2 łyżki
kawy rozpuszczalnej1 szklanka ciepłego
mleka mleka3
jaja2 szklanki
maki pszennej na polewę:120 g
gorzkiej czekolady1 łyżka
masła2 łyżki kremówkiWykonanie:W
mleku wymieszać
kawę,
proszek do pieczenia i
sodę.
Mąkę wymieszać z
kakao.
Jajka roztrzepać w szklance.
Masło,
cukier,
miód, powidła i
przyprawy umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż
masło i
cukier sie rozpuszczą. Odstawić z ognia i poczekać 5 minut aż lekko przestygnie.Cały czas mieszając dodać
mleko,
jajka i stopniowo
mąkę.Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka".Gdy piernik całkowicie ostygnie przekroić go na pół i przełożyć powidłami. Składniki polewy roztopić w kąpieli
wodnej. Przełożony piernik polać polewą.Smacznego!