Wykonanie

Nie wyobrażam sobie dnia bez
cynamonu, obficie co ranka posypuje nim swoje śniadanie, obtaczam surowe
jabłko albo w tzw. międzyczasie podgryzam korę
cynamonową. Uwielbiam zarówno słodkie, jak i ostre smaki,
cynamon daje mi obydwie te rzeczy. A może to po prostu z tęsknoty za Bożym Narodzeniem? Aromat przypraw korzennych najbardziej kojarzy mi się, trochę tandetnie napisać "magicznym", ale dla mnie to właśnie jest magiczny okres.Wieniec
cynamonowy przygotowałam na majówkę, może bardziej wskazane byłoby jakieś ciasto
owocowe, z
rabarbarem np., ale pogoda nie rozpieszczała, więc gości, których zaprosiliśmy na ognisko, postanowiłam nie tylko nakarmić, ale również nieco rozgrzać. Poza tym, przygotowywanie
ciasta drożdżowego zawsze nieco mnie uspokaja, więc zrobienie sobie małej przerwy w przygotowaniach maturalnych było jak najbardziej wskazane. Robiąc zaczyn, szybko powtórzyłam w głowie reakcję fermentacji alkoholowej, a
potem już tylko mieszałam, zagniatałam i formowałam.Wieniec to
ciasto drożdżowe w najlepszym wydaniu. Miękki w środku, z chrupiącą skórką, niesamowitym aromatem
cynamonu, nie za słodki. Niektórzy mogą obawiać się formowania wieńca. Nie bójcie się, to naprawdę nie jest skomplikowane, po obrazkową instrukcję zaplatania zapraszam TUTAJ .Z poniższych składników wychodzi familijna porcja, ale nie łudźcie się, ciasta nie starczy na długo. Gdy po 10 minutach zeszłam do ogrodu przywitać się z gośćmi, został już tylko jeden mały kawałek.Składniki (wszystkie powinny
mieć temperaturę pokojową):5 szklanek
mąki pszennej2 szklanki
mlekałyżeczka
soli2 łyżki
cukru100 g
masła2
jaja50 g
drożdży na nadzienie:100 g
masła10 łyżek
cukru4 łyżki
cynamonuWykonanie:Ze szklanki
mleka,
drożdży i
cukru zrobić zaczyn- dokładnie wymieszać składniki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Drugą szklankę
mleka podgrzać i roztopić w nim
masło.Do dużej miski lub na stół wysypać
mąkę i
sól. Dodać
mleko z
masłem, zaczyn i
jaja. Zagnieść elastyczne ciasto, odchodzące od ręki (zajmie to kilka minut). Przełożyć je do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (1-1,5 h).Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 milimetrów, na kształt czworokąta. Składniki nadzienia wymieszać. Wierzch ciasta posmarować
maślaną masą, łyżkę masy zostawić na później.Ciasto zwinąć w rulon, najlepiej wzdłuż dłuższego
boku, a następnie przeciąć wzdłuż na pół, zaczynając je nacinać ok. 5 cm od górnej krawędzi. Następnie zwinąć dwie częś ci w luźną spiralę (nacięta część ciasta powinna być na wierzchu). Na końcu oba końce ciasta połączyć i ułożyć je w wieniec. Całość posmarować pozostałą łyżką nadzienia.Wieniec przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min., piekarnik nagrzać do 180 stopni. Po tym czasie wieniec włożyć do piekarnika i piec około 50-60 min.Smacznego!( przepis z bloga Pass The Food, z moimi znacznymi modyfikacjami)