Wykonanie
Sernik, makowiec i
drożdżowe z kruszonką w jednym. Czegóż chcieć więcej? Idealne ciasto 'pokazowe' na rodzinną uroczystość czy Boże Narodzenie. Świetnie się kroi i dobrze wygląda (a przede wszystkim pysznie smakuje!). U nas w domu zagościło podczas Wszystkich Świętych, powtórka już niebawem, na pewno.Gorąco polecam!Składniki (na blachę 30x40 cm):ciasto:200 ml
mleka75 g
masła375 g
mąki pszennejopakowanie
suszonych drożdży (można użyć
drożdży surowych, jednak ich ilość należy podwoić)50 g
cukru2 łyżki
cukru waniliowego2
jajkamasa twarogowa:150 g
cukru3
jajkaopakowanie budyniu
waniliowego1 kg
twarogu, zmielonego2 łyżki
mlekaskórka starta z 1
cytrynykruszonka:200 g
mąki pszennej100 g
cukru125 g miękkiego
masładodatkowo:500 g masy makowej300 g
konfitury wiśniowejWykonanie:Na początku należy przygotować
ciasto drożdżowe.
Mleko podgrzać w rondelku, rozpuścić w nim
masło.
Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z
suszonymi drożdżami (ze świeżych trzeba najpierw zrobić zaczyn). Dodawać partiami pozostałe składniki i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto ( mikserem ok. 5 min., ręcznie dłużej).Całość przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości ( ok. 1 h). Wyrośnięte ciasto oprószyć
mąką i wyrobić jeszcze raz na blacie. Rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną lub wyłożona papierem do pieczenia blachę.Na masę
twarogową ser wymieszać z
cukrem-zmiksować. Cały czas miksując stopniowo dodawać,
jajka,
budyń w proszku,
mleko i
skórkę z cytryny. Mieszać do uzyskania kremowej masy (nie dłużej). Nałożyć na ciasto i wyrównać wierzch.Masę
makową i
konfiturę nakładać naprzemiennie na masę
twarogową, tworząc małe kleksy.Składniki kruszonki wyrobić, aż do uzyskania dużych okruchów ciasta. Posypać kruszonką nadzienie.Piec w 180 stopniach 45-60 min. Ostudzić, trzymać w lodówce.Smacznego!