ßßß Cookit - przepis na ciasto KLEKS

ciasto KLEKS

nazwa

Wykonanie

Sernik, makowiec i drożdżowe z kruszonką w jednym. Czegóż chcieć więcej? Idealne ciasto 'pokazowe' na rodzinną uroczystość czy Boże Narodzenie. Świetnie się kroi i dobrze wygląda (a przede wszystkim pysznie smakuje!). U nas w domu zagościło podczas Wszystkich Świętych, powtórka już niebawem, na pewno.
Gorąco polecam!
Składniki (na blachę 30x40 cm):
ciasto:
200 ml mleka
75 g masła
375 g mąki pszennej
opakowanie suszonych drożdży (można użyć drożdży surowych, jednak ich ilość należy podwoić)
50 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
masa twarogowa:
150 g cukru
3 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
1 kg twarogu, zmielonego
2 łyżki mleka
skórka starta z 1 cytryny
kruszonka:
200 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g miękkiego masła
dodatkowo:
500 g masy makowej
300 g konfitury wiśniowej
Wykonanie:
Na początku należy przygotować ciasto drożdżowe. Mleko podgrzać w rondelku, rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z suszonymi drożdżami (ze świeżych trzeba najpierw zrobić zaczyn). Dodawać partiami pozostałe składniki i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto ( mikserem ok. 5 min., ręcznie dłużej).
Całość przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości ( ok. 1 h). Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką i wyrobić jeszcze raz na blacie. Rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną lub wyłożona papierem do pieczenia blachę.
Na masę twarogową ser wymieszać z cukrem-zmiksować. Cały czas miksując stopniowo dodawać, jajka, budyń w proszku, mleko i skórkę z cytryny. Mieszać do uzyskania kremowej masy (nie dłużej). Nałożyć na ciasto i wyrównać wierzch.
Masę makową i konfiturę nakładać naprzemiennie na masę twarogową, tworząc małe kleksy.
Składniki kruszonki wyrobić, aż do uzyskania dużych okruchów ciasta. Posypać kruszonką nadzienie.
Piec w 180 stopniach 45-60 min. Ostudzić, trzymać w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/11/ciasto-kleks.html