Wykonanie
Oto ciasto, które miało być kremem custard, ale, niestety, okazał się on wielką klapą. Internet odmówił posłuszeństwa,próbowałam odtworzyć przepis w głowie i nic z tego nie wyszło. Z nieudanego kremu wyszedł, o dziwo, bardzo udany, obłędnie pachnący keks. Rozkrojenie go i zobaczenie w środku dobrze upieczonego ciasta (a nie zakalca), było miłą niespodzianką . Tego dnia naprawdę nic mi w kuchni nie wychodziło. Ciasto samo w sobie nie jest bardzo słodkie, dlatego warto polać je obficie lukrem lub
białą czekoladą.Składniki (na keksówkę o wymiarach 20x10):1 szklanka
mleka2
jajka1/3 szklanki
oleju0,5 szklanki
cukru (wedle uznania ilość można powiększyć)2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonych
goździków1/3 szklanki pestek dyni2/3 szklanki
musli tropikalnegoskórka otarta z 2
mandarynek (lub z 1
pomarańczy)sok z 1
mandarynkiWykonanie:1.
Mleko z
goździkami i skórką otartą z
mandarynek zagotować, odstawić.2.
Jajka ubić z
cukrem aż masa stanie się jasna, a kryształki
cukru rozpuszczą się. Cały czas miksując dodawać powoli
mleko na przemian z
olejem,
sokiem mandarynkowym i
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.3. Do masy wrzucić
musli i
pestki dyni, całość wymieszać.4. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej
masłem, piec w 160 stopniach ok. 1 h. Ostudzić i polać lukrem z dodatkiem startej skórki mandarynkowej lub
białą czekoladąSmacznego!(przepis autorski)