ßßß Cookit - przepis na IRLANDZKIE PLACKI ZIEMNIACZANE

IRLANDZKIE PLACKI ZIEMNIACZANE

nazwa

Wykonanie

Nienawidzę, gdy coś marnuję się w kuchni. W moim domu, na szczęście, nic się nie wyrzuca. Resztę surówek z obiadu zabieramy do pracy/szkoły, z pozostałej soczewicy/ryżu/kaszy robimy sałatki. Przepis wpadł mi w ręce w dobrym momencie- w lodówce zagnieździły się ziemniaki z dnia poprzedniego, a w mojej głowie zero pomysłów.
Placuszki są mięciutkie, szybkie do przygotowania, można je jeść na słodko jak i słono. Godne ugotowania ziemniaków specjalnie do ich przyrządzenia!
Składniki:
0,5 kg obranych, ugotowanych ziemniaków
50 g masła
ok. 100 g mąki pszennej (tyle, aby masa tworzyła spójna całość)
szczypta soli/ cukier
Wykonanie:
1. Ziemniaki rozgnieść ( jeśli są zimne, podgrzać), dodać masło, wymieszać. Wsypać odpowiednią ilość mąki, sól/cukier- wyrobić ciasto.
2. Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej rozwałkować okrąg o grubości 1 cm i pokroić go na 6-8 trójkątów (jak pizzę).
3. Placki usmażyć na patelni teflonowej lub na zwykłej, z rozgrzanym olejem, około 5 minut z każdej strony.
4. Podawać na słono ( z kwaśną śmietaną, podsmażoną cebulką, kiełbasą itp.) lub na słodko ( jak ja, np. z miodem gryczanym i mieszanka studencką).
Smacznego!
(przepis Saratelki)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/07/irlandzkie-placki-ziemniaczane.html