Wykonanie
Nienawidzę, gdy coś marnuję się w kuchni. W moim domu, na szczęście, nic się nie wyrzuca. Resztę surówek z obiadu zabieramy do pracy/szkoły, z pozostałej soczewicy/ryżu/kaszy robimy sałatki. Przepis wpadł mi w ręce w dobrym momencie- w lodówce zagnieździły się
ziemniaki z dnia poprzedniego, a w mojej głowie
zero pomysłów.Placuszki są mięciutkie, szybkie do przygotowania, można je jeść na słodko jak i słono. Godne ugotowania
ziemniaków specjalnie do ich przyrządzenia!Składniki:0,5 kg obranych, ugotowanych
ziemniaków50 g
masłaok. 100 g
mąki pszennej (tyle, aby masa tworzyła spójna całość)szczypta soli/
cukierWykonanie:1.
Ziemniaki rozgnieść ( jeśli są zimne, podgrzać), dodać
masło, wymieszać. Wsypać odpowiednią ilość
mąki, sól/cukier- wyrobić ciasto.2. Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej rozwałkować okrąg o grubości 1 cm i pokroić go na 6-8 trójkątów (jak pizzę).3. Placki usmażyć na patelni teflonowej lub na zwykłej, z rozgrzanym
olejem, około 5 minut z każdej strony.4. Podawać na słono ( z kwaśną
śmietaną, podsmażoną
cebulką,
kiełbasą itp.) lub na słodko ( jak ja, np. z
miodem gryczanym i mieszanka studencką).Smacznego!
(przepis Saratelki)