Wykonanie
Świeże, wiosenne połączenia
ricotty i
cytryny. Dzięki temu włoskiemu serowi są bardzo delikatne i niesamowicie puszyste. Według Sophie Dahl, placuszków starcza na 4 porcje, jednak jeśli chcemy je podać na śniadanie, bądź podwieczorek ( po prostu jesteśmy dość głodni), podzielmy na 3. Niech każdy otrzyma wystarczającą ilość radości.Składniki( na 20 maleńkich placuszków, 3 porcje):225g
ricotty ( 1 szklanka)125 ml
mleka (pół szklanki)2 duże
jaja,
żółtko oddzielone od
białek0,5 szklanki
mąki ( w przepisie orkiszowa, ja z jej braku użyłam pełnoziarnistej)1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki skórki otartej z
cytryny1 łyżka
syropu z agawy, klonowego+ trochę do podania ( u mnie
miód lipowy)Wykonanie:1. W dużej misce wymieszaj
ricottę,
mleko i
żółtka. Wsyp
mąkę oraz
proszek do pieczenia i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie ( ja zrobiłam to łyżką). Nie przesiewaj
mąki, żeby nie pozbywać się cennych
otrębów. Mieszanina i tak jest wystarczająco lekka.2. W dużej misce ubij
białka, aż będą lekko białe i spienione, nie sztywne, po czym przełóż je do ciasta. Następnie dodaj
skórkę z cytryny i
syrop z agawy i delikatnie wymieszaj.3. Rozgrzej patelnię teflonową ( na zwykłej rozgrzej 2 łyżki
oleju roślinnego). Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, więc trzeba formować niewielkie placuszki, bo inaczej trudno je będzie odwrócić na druga stronę. Smaż placki przez 1 minutę z każdej strony, mają się zrobić złocistobrązowe.Smacznego!
przepis pochodzi z książki autorstwa Sophie Dahl "Apetyczna panna Dahl"