Wykonanie
Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy
smakowych!MenuCIASTA(8)DANIA OBIADOWE(12)DESERY(3)
NALEWKI(2)PASTY(3)PASZTETY(1)PRZEKĄSKI(7)PRZYSTAWKI(1)SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)TARTY(1)
TORTY(1)ZUPY(9)TłumaczSubskrypcja e-mailKontaktPartnerzy
KonkursyAkcjeBAJADERKA POD PIERZYNKĄ
Składniki:- 60 sztuk
herbatników- 200ml
mleka- 3/4 szklanki
cukru- 6 łyżek nutelli (może być zamiennik z Biedronki "Kremuś")- 280g
powideł śliwkowych- 280g
dżemu wiśniowego- 1/2 kostki
masła- 3 łyżki
kakao- 50ml
wódki czystej 40%- 20g
żelatyny- 600ml
śmietany 36%- 3
fixy do ubijania
śmietany- 1
galaretka o smaku
wiśniowym- posypka czekoladowaSposób przygotowania:Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26cm, na jej spód wykładamy warstwę
herbatników. Odkładamy na bok
herbatniki na drugą warstwę, pozostałe
herbatniki łamiemy i kruszymy na drobne kawałki.
Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej
wody i czekamy do jej napęcznienia. Do garnka wlewamy
mleko, dodajemy
kakao,
cukier i
masło - zagotowujemy i czekamy, aż się lekko przestudzi. Dodajemy
powidła śliwkowe, nutelle, pokruszone
herbatniki i
alkohol. Dodajemy napęczniałą
żelatynę. Mieszamy do momentu powstania jednolitej masy bez grudek i czekamy do wystygnięcia. Masę wykładamy do tortownicy na przygotowaną wcześniej warstwę
herbatników i przykrywamy drugą warstwą
herbatników. Na drugą warstwę
herbatników wykładamy
dżem wiśniowy. Całość odstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej
wody i czekamy do przestudzenia. Do miseczki wkładamy połowę
śmietany i ubijamy na sztywno, powoli wlewamy zimną ale jeszcze płynną
galaretkę, cały czas ubijając, dodajemy resztę
śmietany i
fixy. Tak przygotowaną
wiśniową piankę wykładamy na
dżem wiśniowy wcześniej nałożony na drugą warstwę
herbatników. Całość wkładamy do lodówki na około 2 godziny, po tym czasie całość posypujemy posypką
czekoladową i gotowe. Smacznego :)Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .