ßßß Cookit - przepis na Bajaderka pod pierzynką

Bajaderka pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

Używacie czasem półproduktów do pieczenia ?
Ja nie, no może poza masą karpatkową.
Czasem jednak takie "Pomysły na" inspirują mnie do stworzenia własnego przepisu.
Tak było w tym wypadku.
"Bajaderkę pod pierzynką" zobaczyłam w sklepie na opakowaniu Winiar,
a po powrocie do domu powstał mój deser.
Składniki: na spód
60 szt herbatników
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
4 łyżki nutelli
1 słoik powideł śliwkowych bądź marmolady
1/2 kostki masła
2 łyżki kakao (extra ciemne)
kieliszek alkoholu na piankę
300ml śmietanki kremówki
1 galaretka o smaku wiśniowym
Sposób wykonania:
Spód tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć herbatnikami. Taką sama ilość ciastek odłożyć na później. Pozostałe herbatniki połamać na mniejsze kawałki.
Mleko, cukier, masło, kakao zagotować. Lekko przestudzić. Dodać powidła, nutellę, alkohol i pokruszone ciastka. Wymieszać.
Gęstą masę wyłożyć na przygotowany spód.
Na masie poukładać odłożone wcześniej herbatniki, tworząc w ten sposób kolejną warstwę.
Herbatniki lekko przycisnąć i odstawić całość do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Przestudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Wąskim strumieniem wlewać zimną, ale jeszcze płynną galaretkę, cały czas ubijając.
Wiśniową piankę wylać na bajaderkę.
Pozostawić w lodówce do stężenia.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/06/Bajaderka-pod-pierzynka.html