Wykonanie
Używacie czasem półproduktów do pieczenia ?Ja nie, no może poza masą karpatkową.Czasem jednak takie "Pomysły na" inspirują mnie do stworzenia własnego przepisu.Tak było w tym wypadku."Bajaderkę pod pierzynką" zobaczyłam w sklepie na opakowaniu
Winiar,a po powrocie do domu powstał mój deser.
Składniki: na spód60 szt
herbatników1/2 szkl.
mleka1/2 szkl.
cukru4 łyżki nutelli1 słoik
powideł śliwkowych bądź
marmolady1/2 kostki
masła2 łyżki
kakao (extra ciemne)kieliszek
alkoholu na piankę300ml
śmietanki kremówki1
galaretka o smaku
wiśniowymSposób wykonania:Spód tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć
herbatnikami. Taką sama ilość
ciastek odłożyć na później. Pozostałe
herbatniki połamać na mniejsze kawałki.
Mleko,
cukier,
masło,
kakao zagotować. Lekko przestudzić. Dodać powidła, nutellę,
alkohol i pokruszone
ciastka. Wymieszać.Gęstą masę wyłożyć na przygotowany spód.Na
masie poukładać odłożone wcześniej
herbatniki, tworząc w ten sposób kolejną warstwę.
Herbatniki lekko przycisnąć i odstawić całość do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej
wody. Przestudzić.Schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno. Wąskim strumieniem wlewać zimną, ale jeszcze płynną
galaretkę, cały czas ubijając.
Wiśniową piankę wylać na bajaderkę.Pozostawić w lodówce do stężenia.Smacznego :)