ßßß Cookit - przepis na Delikatny, miekki i puszysty jak pianka sernik z malinami i polewą czekoladową.

Delikatny, miekki i puszysty jak pianka sernik z malinami i polewą czekoladową.

nazwa

Wykonanie

Upiekłam dziś takie oto ciacho. Bazą był przepis na wyjątkowo miękki i puszysty sernik, który od wielu tygodni zajmuje pierwsze miejsce na liście najpopularniejszych przepisów zamieszczonych na moim blogu.
Link do oryginalnego przepisu / bazy znajdziecie tu: Lekki i puszysty sernik - lepszego nie jadłam!
Życzę udanych wypieków :)
SKŁADNIKI na okrągłą formę o średnicy ok 25 cm:
Ciasto:
750 gram twarogu (niepełne wiaderko)
250 g serka mascarpone
50 g masła
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mleka 3,2%
6 jaj
6 łyżek (płaskich) mąki ziemniaczanej
6 łyżek (płaskich ) mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki aromatu waniliowego
Polewa :
0,5 szklanki mrożonych malin
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietany 36%
2 łyżki prawdziwego masła
Kochani, zanim zaczniecie przygotowywać ten serniczek zapamiętajcie: aby ciasto wyszło naprawdę idealne, musicie w 100% postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. Nawilżanie piekarnika, wyjmowanie sernika z pieca po czym ponowne go tam wkładanie, gotowanie wody.... wszystkie te dziwne zabiegi są niezbędne i nie wolno ich pomijać!!! Efekty są niesamowite !!!!! :)
Żółtka ucieramy mikserem na gładką masę razem z serami, mlekiem, mąką ziemniaczaną oraz tortową, roztopionym wcześniej masłem oraz aromatem waniliowym.
Z białek ubijamy pianę. Pod sam koniec dodając cukier. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni!!!
Sernik wstawiamy do pieca , a pod niego od razu (poziom niżej) naczynie wypełnione ok 0,7l wrzącej wody.
W tych warunkach ciasto pozostawiamy na równiutko 10 minut.
Po tym czasie ciacho delikatnie wyjmujemy z piekarnika w chłodniejsze miejsce (u mnie po prostu na blat kuchenny), i schładzamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
Gdy piekarnik schłodzi się do 160 stopni umieszczamy w nim ponownie blachę z ciastem a wodę (w pojemniczku pod sernikiem) wymieniamy na nową (tzn znów na wrzątek).
W temperaturze 160 stopni ciasto pieczemy 50 minut.
Następnie od razu wyjmujemy w chłodne miejsce. Stygnąc sernik troszkę opadnie, ale nie jest to problem. Po przestygnięciu ciacho odwracamy do góry nogami , układamy na nim owoce (u mnie mrożone maliny) a na końcu całość zalewamy polewą.
Polewa:
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło oraz śmietanę kremówkę. Całość dokładnie mieszamy i od razu wylewamy na sernik. Rozprowadzamy równomiernie łyżeczką.
Sernik podajemy po całkowitym zastygnięciu polewy.
SMACZNEGO
Bardzo starałam się zrobić zdjęcia, które pokazałyby wspaniałą strukturę sernika. Niestety szwankuje mi aparat ( a dokładniej obiektyw) więc zdjęcia są jakie są. Musicie uwierzyć mi na słowo: ciasto jest miękkie, wilgotne, kremowe i puszyste jak popularna pianka "prasie mleczko" :) :)
Gorąco zachęcam do wypieku ciasta z powyższego przepisu :)
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/11/delikatny-miekki-i-puszysty-jak-pianka.html