Wykonanie
Upiekłam dziś takie oto ciacho. Bazą był przepis na wyjątkowo miękki i puszysty sernik, który od wielu tygodni zajmuje pierwsze miejsce na liście najpopularniejszych przepisów zamieszczonych na moim blogu.Link do oryginalnego przepisu / bazy znajdziecie tu: Lekki i puszysty sernik - lepszego nie
jadłam!Życzę udanych wypieków :)SKŁADNIKI na okrągłą formę o średnicy ok 25 cm:Ciasto:750 gram
twarogu (niepełne wiaderko)250 g
serka mascarpone50 g
masła1 szklanka
cukru3/4 szklanki
mleka 3,2%6 jaj6 łyżek (płaskich)
mąki ziemniaczanej6 łyżek (płaskich )
mąki pszennej tortowej2 płaskie łyżeczki
aromatu waniliowegoPolewa :0,5 szklanki mrożonych
malin2 tabliczki
gorzkiej czekolady3 łyżki
śmietany 36%2 łyżki prawdziwego
masłaKochani, zanim zaczniecie przygotowywać ten serniczek zapamiętajcie: aby ciasto wyszło naprawdę idealne, musicie w 100% postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. Nawilżanie piekarnika, wyjmowanie sernika z pieca po czym ponowne go tam wkładanie, gotowanie
wody.... wszystkie te
dziwne zabiegi są niezbędne i nie wolno ich pomijać!!! Efekty są niesamowite !!!!! :)
Żółtka ucieramy mikserem na gładką masę razem z
serami,
mlekiem,
mąką ziemniaczaną oraz
tortową, roztopionym wcześniej
masłem oraz
aromatem waniliowym.Z
białek ubijamy pianę. Pod sam koniec dodając
cukier. Pianę delikatnie mieszamy z masą
serową i przekładamy do wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą foremki.Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni!!!Sernik wstawiamy do pieca , a pod niego od razu (poziom niżej) naczynie wypełnione ok 0,7l wrzącej
wody.W tych warunkach ciasto pozostawiamy na równiutko 10 minut.Po tym czasie ciacho delikatnie wyjmujemy z piekarnika w chłodniejsze miejsce (u mnie po prostu na blat kuchenny), i schładzamy piekarnik do temperatury 160 stopni.Gdy piekarnik schłodzi się do 160 stopni umieszczamy w nim ponownie blachę z
ciastem a
wodę (w pojemniczku pod sernikiem) wymieniamy na nową (tzn znów na wrzątek).W temperaturze 160 stopni ciasto pieczemy 50 minut.Następnie od razu wyjmujemy w chłodne miejsce. Stygnąc sernik troszkę opadnie, ale nie jest to problem. Po przestygnięciu ciacho odwracamy do góry nogami , układamy na nim
owoce (u mnie mrożone
maliny) a na końcu całość zalewamy polewą.Polewa:W garnku na małym ogniu rozpuszczamy
czekoladę, dodajemy
masło oraz
śmietanę kremówkę. Całość dokładnie mieszamy i od razu wylewamy na sernik. Rozprowadzamy równomiernie łyżeczką.Sernik podajemy po całkowitym zastygnięciu polewy.SMACZNEGOBardzo starałam się zrobić zdjęcia, które pokazałyby wspaniałą strukturę sernika. Niestety szwankuje mi aparat ( a dokładniej obiektyw) więc zdjęcia są jakie są. Musicie uwierzyć mi na słowo: ciasto jest miękkie, wilgotne, kremowe i puszyste jak popularna pianka "prasie mleczko" :) :)Gorąco zachęcam do wypieku ciasta z powyższego przepisu :)
