ßßß Cookit - przepis na Bożonarodzeniowe muffinki/babeczki z bakaliami.

Bożonarodzeniowe muffinki/babeczki z bakaliami.

nazwa

Wykonanie

Przed akcją: "Świąteczne pieczenie" chciałam przetestować przepis na babeczki z bakaliami. No wiadomo... lepiej aby na Święta nie było kulinarnej klęski spowodowanej kiepskim przepisem.
Babeczki wizualnie jak widać na zdjęciach poniżej... smakowo podobne troszkę do keksu... tak więc w Bożonarodzeniowym klimacie :)
SKŁADNIKI
wystarczą na 12 babeczek:
80 g masła (troszkę mniej niż pół kostki)
1 1/3 szklanki mąki (ok 200g)
1/2 szklanki cukru (ok 100g)
1 cukier wanilinowy
3/4 szklanki mleka (ok 150ml)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok 4g)
1/2 łyżeczki sody
odrobina soli
20 suszonych moreli
100g rodzynek
2 garście połamanych orzechów włoskich
Pierwszym krokiem jest roztopienie masła i pozostawienie go na chwilę do ostygnięcia.
W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
Do przestygniętego masła dodajemy mleko oraz jajka, wszystko dokładnie mieszamy i dolewamy do miski z mąką i resztą składników. Dodajemy rodzynki, posiekane morele i orzechy.
Łączymy wszystkie składniki.
Do muffinkowej formy (blaszki) wkładamy papierowe papilotki i wypełniamy je ciastem .
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-35 min (piekarnik góra dół bez termoobiegu). Po upływie tego czasu babeczki na pewno już będą dopieczone - nie trzeba robić próby suchego patyczka.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/12/bozonarodzeniowe-muffinkibabeczki-z.html