Wykonanie
Przed akcją: "Świąteczne pieczenie" chciałam przetestować przepis na babeczki z
bakaliami. No wiadomo... lepiej aby na Święta nie było kulinarnej klęski spowodowanej kiepskim przepisem.Babeczki wizualnie jak widać na zdjęciach poniżej...
smakowo podobne troszkę do keksu... tak więc w Bożonarodzeniowym klimacie :)SKŁADNIKIwystarczą na 12 babeczek:80 g
masła (troszkę mniej niż pół kostki)1 1/3 szklanki
mąki (ok 200g)1/2 szklanki
cukru (ok 100g)1
cukier wanilinowy3/4 szklanki
mleka (ok 150ml)2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia (ok 4g)1/2 łyżeczki
sodyodrobina
soli20
suszonych moreli100g
rodzynek2 garście połamanych
orzechów włoskichPierwszym krokiem jest roztopienie
masła i pozostawienie go na chwilę do ostygnięcia.W tym czasie do miski wsypujemy
mąkę,
cukier ,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia,
sodę i szczyptę
soli.Do przestygniętego
masła dodajemy
mleko oraz
jajka, wszystko dokładnie mieszamy i dolewamy do miski z
mąką i resztą składników. Dodajemy
rodzynki, posiekane
morele i
orzechy.Łączymy wszystkie składniki.Do muffinkowej formy (blaszki) wkładamy papierowe papilotki i wypełniamy je
ciastem .Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-35 min (piekarnik góra dół bez termoobiegu). Po upływie tego czasu babeczki na pewno już będą dopieczone - nie trzeba robić próby suchego patyczka.SMACZNEGO