Wykonanie
Na chłodne zimowe wieczory polecam zupę - krem z
kukurydzy. Rozgrzewa i dodaje energii, jest syta i gęsta. Prosta w wykonaniu.Szczególnie polecam osobą będącym na diecie bezglutenowej, ponieważ
ziarna kukurydzy nie zawierają glutenu! Ponadto
kukurydza zawiera wiele cennych składników takich jak luteina (dobrze wpływa na nasz wzrok, ma silne właściwości przeciwutleniające), selen (chroni nasz organizm przed chorobami nowotworowymi, wraz z wit. E zwiększa odporność), fosfor, potas, wapń i magnez. Jest bogata w witaminy z grupy B, a także witaminy A, D, E i K i kwas foliowy.

Składniki:puszka
kukurydzy wraz z zalewą1 średni
ziemniak1
cebula2 ząbki
czosnku2 szklanki
wodysól,
pieprzpapryka słodka i szczypta
papryki ostrejziarna słonecznikaSposób przygotowania:1.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w piórka.
Czosnek pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka. Smażyć przez ok. 5 minut.2.
Kukurydzę wrzucić do garnka, dodać 2 szklanki
wody, gotować 20 minut.3. Zupę zmiksować. Doprawić
solą,
pieprzem,
papryką.4. Podawać z
ziarnami słonecznika podprażonymi na patelni.


SMACZNEGO!