Wykonanie





Połączenie stare jak świat..ale warte odnawiania. Muffiny mają w środku i na wierzchu płynną
czekoladę. Są pikantne, słodkie i bardzo, bardzo świąteczne. polecam na prezent oraz na długie zimowe wieczory jako afrodyzjak...:)Składniki na 12 muffinów:-2 niepełne szklanki
maki-3/4 szklanki
cukru pudru-3 łyżki
kakao-2
jaja-pół szklanki
oleju-150ml
maślanki-1/3 cienko pokrojonej
papryczki chili-1 łyżeczka
sody-1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPłynna
czekolada: Podgrzewamy100 ml
śmietanki, dodajemy tabliczkę
gorzkiej czekolady oraz odrobinę
pieprzu cayenne. Wszystko mieszamy, aż zgęstnieje. Nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy.Przygotowanie muffinów:Suche składniki przesiewamy. Następnie mieszamy je łyżką. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki z
papryczką chili. Łączymy składniki z obu naczyń i całość niezbyt dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy na dno foremki, dodajemy łyżkę płynnej
czekolady i przykrywamy masą do 2/3 objętości foremki. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190°CUżywajcie do pieczenia zarówno
sody oczyszczonej, jak i
proszku do pieczenia. Będziecie
mieć większą szansę, że wasz wypiek będzie puszysty i wyrośnięty. Mam również zasadę,że cokolwiek piekę, zawsze przesiewam suche składniki. Do tej
pory wszystko wyrastało, więc chyba zasada warta polecenia.