ßßß Cookit - przepis na Potrójnie owocowe placuszki z płatków owsianych

Potrójnie owocowe placuszki z płatków owsianych

nazwa

Wykonanie

Trzy różne rodzaje owoców, płatki owsiane i ser biały. Pożywne, lekkostrawne, pełne witamin i minerałów a jednocześnie bardzo lekkie, pyszne, wręcz deserowe śniadanie.Czas przygotowania? Maksymalnie 20 minut (uwzględniając czas przebrania jagód i drylowania czereśni, więc na weekendowe śniadanie jak znalazł.
Bardzo polecam, placuszki wychodzą przepyszne
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych górskich Kupiec
2 płaskie łyżki mąki orkiszowej
3/4 szklanki jagód
1 średnie jabłko
1 szklanka wydrylowanych czereśni
150g jogurtu greckiego
100 g białego chudego sera
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Płatki miksujemy (wystarczy kilka sekund) i mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.
Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do płatków razem z żółtkiem i 2 łyżkami jogurtu, miksujemy do połączenia składników.
Na sam koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy łopatką do połączenia. Do gotowej masy wsypujemy jagody i znów delikatnie mieszamy.
Patelnie lekko natłuszczamy i rozgrzewamy. Formujemy małe placuszki i smażymy do zrumienienia z obu stron.
czereśnie miksujemy z serem i resztą jogurtu.
Gotowe placuszki podajemy z sosem czereśniowym i posypujemy jagodami dla dekoracji.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2015/07/potrojnie-owocowe-placuszki-owsiane.html