Trzy różne rodzaje owoców, płatki owsiane i ser biały. Pożywne, lekkostrawne, pełne witamin i minerałów a jednocześnie bardzo lekkie, pyszne, wręcz deserowe śniadanie.Czas przygotowania? Maksymalnie 20 minut (uwzględniając czas przebrania jagód i drylowania czereśni, więc na weekendowe śniadanie jak znalazł.Bardzo polecam, placuszki wychodzą przepyszneSkładniki:4 łyżki płatków owsianych górskich Kupiec2 płaskie łyżki mąki orkiszowej3/4 szklanki jagód1 średnie jabłko1 szklanka wydrylowanych czereśni150g jogurtu greckiego100 g białego chudego sera1 jajko1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaodrobina oleju rzepakowego do smażeniaPrzygotowanie:Płatki miksujemy (wystarczy kilka sekund) i mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do płatków razem z żółtkiem i 2 łyżkami jogurtu, miksujemy do połączenia składników.Na sam koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy łopatką do połączenia. Do gotowej masy wsypujemy jagody i znów delikatnie mieszamy.Patelnie lekko natłuszczamy i rozgrzewamy. Formujemy małe placuszki i smażymy do zrumienienia z obu stron.czereśnie miksujemy z serem i resztą jogurtu.Gotowe placuszki podajemy z sosem czereśniowym i posypujemy jagodami dla dekoracji.Smacznego!