Wykonanie
Tym razem ciasto doskonałe również dla tych, co dbają o linię, liczą kalorie i hołdują zasadom zdrowego odżywiania. Nie ma w nim nic, co mogłoby przyprawić Cię o wyrzuty sumienia, jest za to pełna błonnika pełnoziarnista
mąka, bogaty w dobroczynne kwasy Omega-3
olej rzepakowy i wspaniałe
czarne jagody, które jak ostatnio wyczytałam, obniżają poziom cholesterolu, a poza tym są pełne witamin i składników mineralnych. Choć tak naprawdę to wszystko nie ma tak wielkiego znaczenia – najważniejsze, że ciasto jest pyszne!



SkładnikiSzklanka
mąki pełnoziarnistej (ja użyłam 3 ziarna)1/2szklanki
cukru2 łyżki
oleju rzepakowego4
jajkaŁyżeczka
proszku do pieczenia400g
jagódŁyżka
płatków owsianychPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni.Przesiej
mąkę – dzięki temu ciasto ładniej wyrośnie. Te pieczone z
mąki pełnoziarnistej często wychodzą plaskate – lepiej tego uniknąć. Wszystkie okruszki, które zostaną na sitku dosyp do pozostałej
mąki – są bardzo zdrowe!Wymieszaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cukrem.Dodaj
jajka i
olej, zmiksuj na gładką masę.Wlej ciasto do foremki wyłożonej mokrym papierem do pieczenia.Na wierzch ciasta wyłóż
jagody, delikatnie je dociskając.Posyp
płatkami owsianymi.Piecz 50 minut.Smacznego!Zobacz także:JagodziankiJagodzianki z
pomarańcząTort
jagodowy