ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

nazwa

Wykonanie

Uff... nadrobiłam zaległości ze zdjęciami. W ostatnim tygodniu nie było przepisów, bo nie miałam kiedy zgrać zdjęć :) Za to w najbliższych dniach pojawi się wiele ciekawostek: koktaile, kurczak duszony w grzybach leśnych, kilka różnych propozycji na surówki do obiadu a nawet sos pochodzący z Etiopii. Zaglądajcie bo będzie wiele ciekawych i pysznych przepisów.
Dziś szybka, prosta surówka, którą bardzo lubimy. Jest wyrazista w smaku, soczysta i chrupiąca. Dobrze pasuje do mięs i ryb.
Składniki:
1 kapusta pekińska
2 marchewki
1 duże jabłko
1 średni por
5 większych ogórków konserwowych
mały pęczek koperku
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować. Zasypać solą morską i chwilę pougniatać rękoma (jak zagniatanie ciasta). odstawić na bok na czas przygotowania innych składników (nie do lodówki)
Jabłko i marchewki obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki.
Pora drobno szatkujemy
Ogórki odsączamy z zalewy i ścieramy na grubych oczkach.
Koperek drobno siekamy.
Wszystkie składniki dodajemy do kapusty. Zalewamy sokiem z cytryny i olejem. Dokładnie mieszamy.
Można jeść od razu ale moim zdaniem najlepiej smakuje gdy się trochę przegryzie w lodówce (na jakąś godzinkę polecam odstawić.)
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2015/03/surowka-z-kapusty-pekinskiej.html