Wykonanie
Uff... nadrobiłam zaległości ze zdjęciami. W ostatnim tygodniu nie było przepisów, bo nie miałam kiedy zgrać zdjęć :) Za to w najbliższych dniach pojawi się wiele ciekawostek: koktaile,
kurczak duszony w grzybach leśnych, kilka różnych propozycji na surówki do obiadu a nawet sos pochodzący z Etiopii. Zaglądajcie bo będzie wiele ciekawych i pysznych przepisów.Dziś szybka, prosta surówka, którą bardzo lubimy. Jest wyrazista w smaku, soczysta i chrupiąca. Dobrze pasuje do
mięs i ryb.Składniki:1
kapusta pekińska2
marchewki1 duże
jabłko1 średni
por5 większych
ogórków konserwowychmały pęczek
koperku2 łyżki
soku z cytryny4 łyżki
oleju rzepakowego1/2 płaskiej łyżeczki
soli morskiejPrzygotowanie:
Kapustę poszatkować. Zasypać
solą morską i chwilę pougniatać rękoma (jak zagniatanie ciasta). odstawić na bok na czas przygotowania innych składników (nie do lodówki)
Jabłko i
marchewki obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki.
Pora drobno szatkujemy
Ogórki odsączamy z zalewy i ścieramy na grubych oczkach.
Koperek drobno siekamy.Wszystkie składniki dodajemy do
kapusty. Zalewamy
sokiem z cytryny i
olejem. Dokładnie mieszamy.Można jeść od razu ale moim zdaniem najlepiej smakuje gdy się trochę przegryzie w lodówce (na jakąś godzinkę polecam odstawić.)Smacznego!