ßßß
Cookit - przepis na Śledzie po kaszubsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Śledzie po kaszubsku
Składniki
Śledź
Matias
Cebula
Olej
Koncentrat pomidorowy
Rodzynki
Ogórek kiszony
Sól
Pieprz
Majeranek
Zioła prowansalskie
Sok z cytryny
Ketchup
Wykonanie
Składniki:- 5 filetów
śledzi
słonych (
matjasy
)- 4 średnie
cebule
- pół szklanki
oleju
- 200g
koncentratu pomidorowego
- garść
rodzynek
- 3 nieduże
kiszone ogórki
-
sól
,
pieprz
do smaku- łyżeczka
majeranku
- 1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich
- 8 łyżek
oleju
- kilka kropel
soku z cytryny
- 2 łyżki pikantnego
ketchupu
Śledzie
opłukać i moczyć parę godzin w zimnej wodzie. Można moczyć w
mleku
- ale niekoniecznie.
Cebulę
pokroić w półtalarki i podsmażyć na 1/2 szklanki
oleju
. Posolić, dodać
pieprz
i
majeranek
. Po około 5 minutach dodać
rodzynki
, chwile przysmażyć i dodać następnie pokrojone w cienkie talarki
ogórki
. Podsmażamy aż
cebula
ściemnieje ale sie nie przypali.Do
cebuli
dodać
koncentrat pomidorowy
podsmażyć jeszcze chwilę i dodać 8 łyżek
oleju
i kilka kropel
soku z cytryny
, oraz
ketchup
. Wymieszać dokładnie z
ziołami prowansalskimi
, odstawić do wystygnięcia.
Śledzie
wyjąć z
wody
, odsączyć, pokroić w paski albo kostkę. Układamy w słoiku naprzemian
cebulę
i
śledzie
. Wierzch powinna pokrywać
cebula
.Zakręcić słoik i wstawić do lodówki.
Źródło:
http://rogalove.blogspot.com/2014/12/sledzie-po-kaszubsku.html
Przepisy powiązane
Śledź po kaszubsku
Śledź po kaszubsku
Śledź po kaszubsku
Śledź po kaszubsku
Śledź po kaszubsku
Składniki powiązane (0)