Wykonanie
Lekki i puszysty- taki właśnie jest sernik na bazie
jogurtu greckiego. Jest to ciasto pieczone a wygląda i smakuje jak sernik na zimno. Przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu- jest to idealny przepis na osłodzenie sobie początku tygodnia. Tuż po wyjęciu z piekarnika wypiek trzęsie się jak galareta, ale nie trzeba wpadać w panikę- po schłodzeniu jak najbardziej nadaje się do krojenia. Nie
będę się więcej rozpisywać- spróbujcie i oceńcie go sami. Miłego dnia!Składniki na tortownicę 28cm:1200g
jogurtu greckiego1
laska wanilii2/3 szklanki
cukru pudru2 łyżki
cukry waniliowego5
jajek100g
masła4 łyżki
mąki ziemniaczanejszczypta
soliokrągłe
biszkopty do wyłożenia
spodu tortownicy1
galaretka owocowaDno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Układamy
biszkopty. Ucieramy
żółtka z pudrem i
cukrem waniliowym, następnie dodajemy
jogurt. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy
mąkę ziemniaczaną, roztopione
masło, nasionka
wanilii. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z
białek ze szczyptą
soli. Łączymy delikatnie z masą
jogurtową. Wylewamy na
biszkopty, pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odkrawamy brzegi, dzięki
czemu środek ciasta się nie zapadnie.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej
wody i tężejącą wylewamy na wystudzone ciasto. Sernik należy schłodzić przez kilka godzin. Smacznego!