Wykonanie
Macie taką rzecz, którą chcecie komuś podarować, chcecie żeby była wyjątkowa?Ja piekę ciasta.
Torty.
Ciasteczka. Drożdżóweczki.A to tort, który dostała moja ukochana Siostra.
Kawowo-
chałwowy, z
konfiturą wiśniową, oblany
gorzką czekoladą i udekorowany świeżymi
jeżynami. Mniam.
Tym
tortem także rozpoczynam współpracę z Łódzkimi Kawiarniami .Będzie słodko,
kawowo, kalorycznie i najsmaczniej jak się da :) Mam milion pomysłów i chyba rzucę pracę i studia, bo mam ochotę zrobić wszystko na raz!Mamy nadzieję, że się Wam spodoba.
/przepis pochodzi z Kwestii Smaku z moimi modyfikacjami/Składniki na
biszkopt:7
jajek w temperaturze pokojowej1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1/3 szklanki gorzkiego
kakao2 łyżeczki
przyprawy piernikowej (pominęłam)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 170°C.Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, następnie ciągle miksując
żółtka. Dodać przesianą
mąkę z
kakao i
przyprawami, wymieszać delikatnie szpatułką.Ciasto przełożyć do formy, piec 35 minut, wystudzić. Przekroić na 3 blaty.Krem:250g
konfitury wiśniowej z całymi
owocami2 łyżeczki
żelatyny60 ml mocnej
kawy - zrobiłam podwójne
espresso z Mixu Arabik od Jaga Cafe500ml dobrze schłodzonej
śmietanki 30%100g pokruszonej
chałwy waniliowej
Żelatynę zalać 2 łyżkami
wody, zostawić do namoczenia na 10 minut. Połączyć z
kawą - można podgrzać, ale nie zagotować!Ubić
śmietankę na sztywno. Dodać pokruszoną
chałwę, wystudzoną
kawę z
żelatyną, ubijać na małych obrotach do połączenia.Polewa:100ml
śmietanki 30%150g
gorzkiej czekoladyZagotować
śmietankę, zestawić z ognia i dodać połamaną
czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić.Dodatkowo:świeże
jeżynyUłożyć pierwszy
biszkoptowy blat na paterze, wyłożyć połowę
konfitury wiśniowej, połowę kremu
kawowego. Przykryć następnym blatem, wyłożyć resztę
konfitury i kremu, przykryć trzecim blatem. Całość posmarować
polewą czekoladową, ułożyć świeże
jeżyny. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.