ßßß
Tym tortem także rozpoczynam współpracę z Łódzkimi Kawiarniami .Będzie słodko, kawowo, kalorycznie i najsmaczniej jak się da :) Mam milion pomysłów i chyba rzucę pracę i studia, bo mam ochotę zrobić wszystko na raz!Mamy nadzieję, że się Wam spodoba.
/przepis pochodzi z Kwestii Smaku z moimi modyfikacjami/Składniki na biszkopt:7 jajek w temperaturze pokojowej1 szklanka cukru1 szklanka mąki1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki przyprawy piernikowej (pominęłam)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 170°C.Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie ciągle miksując żółtka. Dodać przesianą mąkę z kakao i przyprawami, wymieszać delikatnie szpatułką.Ciasto przełożyć do formy, piec 35 minut, wystudzić. Przekroić na 3 blaty.Krem:250g konfitury wiśniowej z całymi owocami2 łyżeczki żelatyny60 ml mocnej kawy - zrobiłam podwójne espresso z Mixu Arabik od Jaga Cafe500ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%100g pokruszonej chałwy waniliowejŻelatynę zalać 2 łyżkami wody, zostawić do namoczenia na 10 minut. Połączyć z kawą - można podgrzać, ale nie zagotować!Ubić śmietankę na sztywno. Dodać pokruszoną chałwę, wystudzoną kawę z żelatyną, ubijać na małych obrotach do połączenia.Polewa:100ml śmietanki 30%150g gorzkiej czekoladyZagotować śmietankę, zestawić z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić.Dodatkowo:świeże jeżynyUłożyć pierwszy biszkoptowy blat na paterze, wyłożyć połowę konfitury wiśniowej, połowę kremu kawowego. Przykryć następnym blatem, wyłożyć resztę konfitury i kremu, przykryć trzecim blatem. Całość posmarować polewą czekoladową, ułożyć świeże jeżyny. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.