ßßß Cookit - przepis na Domowa granola

Domowa granola

nazwa

Wykonanie

Za oknem pogoda pozostawia wiele do życzenia. Poranki są ponure i takie niezachęcające do wstawania. Dziś wstałam leniwie, niechętnie i kilka razy wracałam pod pierzynkę, żeby powygłupiać się z moją córką i jej tatą. Nic, ale to nic nie musieliśmy, nic nam się nie chciało, nigdzie nie musieliśmy pędzić. Dlatego niespiesznie zrobiliśmy kawę w spokoju zaglądaliśmy do piekarnika czekając na Nią. Domową, słodką, pyszną granolę, która w niczym nie przypomina swojej kupnej, sklepowej wersji. Z odrobiną cynamonu rozgrzeje brzuchy, pobudzi zmysły i zachęci do wystawienia nosa spod kołdry. Najlepiej smakuje w towarzystwie rozmów, uśmiechów, dotyku ukochanej dłoni i mokrego buziaka naszych pociech.
Skład:
400g płatków owsianych
150g pestek słonecznika (lub ulubionych orzechów, jeśli nie macie alergii)
60g wiórków kokosowych
60g suszonej żurawiny
20g suszonych śliwek
1/2 łyżeczka soli
50g masła
100 ml płynnego miodu
A jak ją robimy:
1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
2. W misce mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, pestki słonecznika, sól i suszone owoce.
3. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy miód. Mieszamy do czasu połączenia składników.
4. Polewamy suche składniki mieszanką masła i miodu i dokładnie mieszamy.
5. Wykładamy równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40-50 minut często mieszając, żeby granola nie przypaliła się. W tym czasie stanie się chrupiąca i złocista.
Trzeba mieć oko umieszczoną w piekarniku granolę bo bardzo szybko ulega przypaleniu.
Granola przed włożeniem do pieca
Granola po upieczeniu
Spokojnej niedzieli kochani
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2013/02/domowa-granola.html