Wykonanie
Za oknem pogoda pozostawia wiele do życzenia. Poranki są ponure i takie niezachęcające do wstawania. Dziś wstałam leniwie, niechętnie i kilka
razy wracałam pod pierzynkę, żeby powygłupiać się z moją córką i jej tatą. Nic, ale to nic nie musieliśmy, nic nam się nie chciało, nigdzie nie musieliśmy pędzić. Dlatego niespiesznie zrobiliśmy
kawę w spokoju zaglądaliśmy do piekarnika czekając na Nią. Domową, słodką, pyszną granolę, która w niczym nie przypomina swojej kupnej, sklepowej wersji. Z odrobiną
cynamonu rozgrzeje brzuchy, pobudzi zmysły i zachęci do wystawienia nosa
spod kołdry. Najlepiej smakuje w towarzystwie rozmów, uśmiechów, dotyku ukochanej dłoni i mokrego buziaka naszych pociech.

Skład:400g
płatków owsianych150g pestek
słonecznika (lub ulubionych
orzechów, jeśli nie macie alergii)60g
wiórków kokosowych60g
suszonej żurawiny20g suszonych
śliwek1/2 łyżeczka
soli50g
masła100 ml płynnego
mioduA jak ją robimy:1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.2. W misce mieszamy
płatki owsiane,
wiórki kokosowe,
pestki słonecznika,
sól i
suszone owoce.3. W rondelku rozpuszczamy
masło i dodajemy
miód. Mieszamy do czasu połączenia składników.4. Polewamy suche składniki mieszanką
masła i
miodu i dokładnie mieszamy.5. Wykładamy równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40-50 minut często mieszając, żeby granola nie przypaliła się. W tym czasie stanie się chrupiąca i złocista.Trzeba
mieć oko umieszczoną w piekarniku granolę bo bardzo szybko ulega przypaleniu.Granola przed włożeniem do pieca

Granola po upieczeniu





Spokojnej niedzieli kochaniH.