Wykonanie
2 maja 2015Pyszna, delikatna, krucha
tarta z nadzieniem z
sera ricotty i
skórką z cytryny. Delikatnie słodka. Idealna na popołudniowy deser. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast
orzeszków pinii na wierzchu, możemy obsypać płatkami/słupkami
migdałów, podprażonymi
pestkami dyni lub
słonecznika.
Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm):* ciasto:- 1 szklanka
mąki pszennej (170g)- 4 łyżki
cukru (60g)- 50g zimnego
masła- 1
jajko- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- skórka z połowy
cytryny- szczypta
soli* masa serowa:- 1 opakowanie
sera ricotty (250g)- 2
jajka- 4-5 łyżek
cukru (60-70g)- 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej (20g)- skórka z połowy
cytryny- mała garść orzeszków
pini-
cukier puder opcjonalnie do oprószenia.
Ze składników na ciasto ugnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki.Do miski włożyć
ser ricottę,
jajka,
cukier,
mąkę ziemniaczaną i
skórkę z cytryny. Zmiksować na gładką masę.Ciasto rozwałkować na wielkość formy na tartę.Formę wysmarować masłem/wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić rozwałkowanym
ciastem.Na ciasto wylać masę
serową. Brzegi ciasta zagnieść do środka. Przed pieczeniem, na wierzch ciasta, wysypać
orzeszki pinii.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 30 minut.Po upieczeniu wyjąć z formy i przestudzić.Przed podaniem opcjonalnie, oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!
© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.