Dawno na blogu nie było muffin na słodko. Dzisiaj to nadrabiam. Będzie mega fistaszkowo i nie aż tak słodko. Polecam. Muffiny są puszyste, delikatne w smaku z orzeszkami w środku. Szybkie do zrobienia. I jak na muffiny przystało - zawsze wychodzą :) Polecam.'muffiny z masłem orzechowym'Składniki (na 12 tradycyjnej wielkości muffinek):* ciasto:- 200g mąki pszenej- 150g cukru- 2 jajka- 200g masła orzechowego- 180ml mleka- 80g masła- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 200g solonych orzeszków ziemnych (z grubsza posiekanych)* krem:- 100g masła miękkiego- 100g masła orzechowego- 40-50g cukru pudru- 100ml śmietany kremówki (schłodzonej)Ciasto:Masło utrzeć z masłem orzechowym, mlekiem i cukrem na gładką i puszysta masę (ok.7 min miksowania na najwyższych obrotach). Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane z grubsza solone fistaszki (trochę zostawić do dekoracji kremu). Wymieszać łyżką.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierem do pieczenia, tak do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut (do tzw "suchego patyczka").Muffiny wyjąć z formy i wystudzić na kratce.Krem:Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce utrzeć ze sobą masło, masło orzechowe i cukier puder (ilość do smaku). Dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować muffiny.*Posypać posiekanymi fistaszkami.Smacznego!* krem ładnie utrzymuje swój kształt i nie ma potrzeby dodawania do niego żelatyny (należy tylko pamiętać, żeby śmietana kremówka była mocno schłodzona i dobrze ubita).