ßßß Cookit - przepis na Muffiny z masłem orzechowym

Muffiny z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Dawno na blogu nie było muffin na słodko. Dzisiaj to nadrabiam. Będzie mega fistaszkowo i nie aż tak słodko. Polecam. Muffiny są puszyste, delikatne w smaku z orzeszkami w środku. Szybkie do zrobienia. I jak na muffiny przystało - zawsze wychodzą :) Polecam.
'muffiny z masłem orzechowym'
Składniki (na 12 tradycyjnej wielkości muffinek):
* ciasto:
- 200g mąki pszenej
- 150g cukru
- 2 jajka
- 200g masła orzechowego
- 180ml mleka
- 80g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g solonych orzeszków ziemnych (z grubsza posiekanych)
* krem:
- 100g masła miękkiego
- 100g masła orzechowego
- 40-50g cukru pudru
- 100ml śmietany kremówki (schłodzonej)
Ciasto:
Masło utrzeć z masłem orzechowym, mlekiem i cukrem na gładką i puszysta masę (ok.7 min miksowania na najwyższych obrotach). Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane z grubsza solone fistaszki (trochę zostawić do dekoracji kremu). Wymieszać łyżką.
Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierem do pieczenia, tak do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut (do tzw "suchego patyczka").
Muffiny wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Krem:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce utrzeć ze sobą masło, masło orzechowe i cukier puder (ilość do smaku). Dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować muffiny.*
Posypać posiekanymi fistaszkami.
Smacznego!
* krem ładnie utrzymuje swój kształt i nie ma potrzeby dodawania do niego żelatyny (należy tylko pamiętać, żeby śmietana kremówka była mocno schłodzona i dobrze ubita).
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/01/muffins-muffiny-z-masem-orzechowym.html