ßßß Cookit - przepis na Ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę.

Ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę.

nazwa

Wykonanie

Pamiętam jak moja babcia robiła te ciasteczka, miała specjalną żeliwną patelnię z dziurkami.To był cały rytuał. Zajadało się je ze smakiem.. Ucieszyłam się kiedy zobaczyłam w zakupionej gofrownicy dodatkowe wkłady do orzeszków. Przepisu babcinego nie odkopałam jeszcze, ale znalazłam taki u Karmel-itki, okazał się doskonały więc go przekazuję.
Ciasteczka zachowują kruchość nawet drugiego dnia po wypełnieniu kremem.
Nie jest to ciasto lane, tylko kawałeczki umieszcza się w dziurkach na ciastka i dociska.
na ok. 60 całych orzeszków (czyli 120 połówek)
400g mąki pszennej
100g drobnego cukru (dałam cukier puder)
100g miękkiego masła
2 jajka
100 ml mleka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodajemy całe jajka, miksujemy
Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy
i dalej miksujemy. Dolewamy mleka, miksujemy.
Rozgrzewamy urządzenie/ gofrownicę.
Z ciasta odrywamy malutkie porcje,
ja robiłam kuleczki wielkości połowy łyżeczki i wkładałam w otwory.
Pieczemy około 3-4 minuty, aż połówki się zrumienią.
Praca idzie dość szybko,
można przygotować kuleczki na następna partię w czasie kiedy pieką się pierwsze.
Wyciągamy (użyłam drewnianego nożyka) i studzimy.
Wypełniany kremem:
pół kostki masła + 3 łyżki masła orzechowego
szczypta soli (opcjonalnie)
1 szklanka cukru pudru
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/06/ciasteczka-orzeszki-z-kremem-orzechowym.html