ßßß Cookit - przepis na Ciabata

Ciabata

nazwa

Wykonanie

Moje pierwsze w życiu ciabaty. Uwielbiam tego rodzaju pieczywo. Najlepiej smakuje mi z masłem i ze świeżym malinowym pomidorem! Ahhhh rozmarzyłam się ;) Miały być na niedzielne śniadanie, niestety wyszły na kolację. Podczas zagniatania ciasta, powiedziałam Mężow i, że gdybym wiedziała, że robi się je tak długo - nie wiem czy zdecydowałabym się na ich pieczenie. Ale nie żałuję! W smaku są ide alne i do tego aro mat suszonych pomidor ów .
Jeśli zdecydujecie się na ich pieczenie, pami ęta jcie, że zaczyn nale ż y zrobić naj lepiej dzień przed (na noc) i później będziecie potrzebować jeszcze min.4,5h na ich wyrośnięcie.
'ciabata'
Składniki:
* zaczyn:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 ml wody
- 1/8 łyżeczki świezych drożdży (wielkości ziarenka groszku zielonego)
* ciasto:
- 435g mąki pszennej (2 szklanki + 10 łyżek)
- 200ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- posiekane suszone pomidory/zioła/duszona cebulka/ser
W misce wymieszać na gładko wszystkie składniki na zaczyn, przykryć go ściereczką i odstawić go na 12-16h w ciepłe miejsce (najlepiej na noc).
Po tym czasie, wszystkie pozostałe składniki, oprócz dodatków, umieścić w misce i zagniatać na wolnych obrotach, przez 3 minuty (w razie konieczności dodać wodę lub mąkę, tak aby ciasto było jednolite, bardziej luźne i lepiące się). Następnie zwiększyć obroty i wyrabiać jeszcze 3-4 minuty. Następnie dodać ulubione dodatki i równomiernie rozprowadzić w cieście.
Ciasto odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce, składając je po 1 , 5 i 3 godzinach.
Stolnice oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i uformować z niego prostokąt. Ostrym nożem pokroić na bułeczki lub podłużne chlebki.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 1,5h (do podwojenia objętości).
Piec 10 minut w 220C, następnie zmniejszyć temperaturę do 190C i piec jeszcze 10-15 minut.
Smacznego!
*przepis pochodzi z bloga 'Cioccolatogatto'
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/02/piekarenka-ciabata.html