Wykonanie
Moje pierwsze w życiu ciabaty. Uwielbiam tego rodzaju
pieczywo. Najlepiej smakuje mi z
masłem i ze świeżym
malinowym pomidorem! Ahhhh rozmarzyłam się ;) Miały być na niedzielne śniadanie, niestety wyszły na kolację. Podczas zagniatania ciasta, powiedziałam Mężow i, że gdybym wiedziała, że robi się je tak długo - nie wiem czy zdecydowałabym się na ich pieczenie. Ale nie żałuję! W smaku są ide alne i do tego aro mat
suszonych pomidor ów .Jeśli zdecydujecie się na ich pieczenie,
pami ęta jcie, że zaczyn nale ż y zrobić naj lepiej dzień przed (na noc) i później będziecie potrzebować jeszcze min.4,5h na ich wyrośnięcie.

'ciabata'Składniki:* zaczyn:- 1 szklanka
mąki pszennej- 100 ml
wody- 1/8 łyżeczki świezych
drożdży (wielkości ziarenka
groszku zielonego)* ciasto:- 435g
mąki pszennej (2 szklanki + 10 łyżek)- 200ml
wody- 2 łyżki
oliwy- 1 łyżeczka świeżych
drożdży- 1 łyżeczka
soli- posiekane suszone pomidory/zioła/duszona cebulka/ser

W misce wymieszać na gładko wszystkie składniki na zaczyn, przykryć go ściereczką i odstawić go na 12-16h w ciepłe miejsce (najlepiej na noc).Po tym czasie, wszystkie pozostałe składniki, oprócz dodatków, umieścić w misce i zagniatać na wolnych obrotach, przez 3 minuty (w razie konieczności dodać
wodę lub
mąkę, tak aby ciasto było jednolite, bardziej luźne i lepiące się). Następnie zwiększyć obroty i wyrabiać jeszcze 3-4 minuty. Następnie dodać ulubione dodatki i równomiernie rozprowadzić w cieście.Ciasto odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce, składając je po 1 , 5 i 3 godzinach.Stolnice oprószyć
mąką, wyłożyć ciasto i uformować z niego prostokąt.
Ostrym nożem pokroić na bułeczki lub podłużne
chlebki.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 1,5h (do podwojenia objętości).Piec 10 minut w 220C, następnie zmniejszyć temperaturę do 190C i piec jeszcze 10-15 minut.Smacznego!

*przepis pochodzi z bloga 'Cioccolatogatto'