Wykonanie
Ulubione mojego
Męża. Połączenie dwóch smaków, które On uwielbia.Niestety te
śledzie należy robić minimum 2 dni przed Świętami, ponieważ muszą się porządnie zamarynować w lodówce. Spróbujecie - może Wam zasmakują i zaserwujecie je swoim Gościom w noc sylwestrową?

'śledzie z
oliwkami i kaparami'Składniki:- 8 filetów
matiasów z zalewy
solnej, wymoczone- 2 małe
cebule czerwone- 2 łyżki
kaparów-
czarne oliwki (wg. smaku - ja dodałam 15 szt)- 8 łyżek
koncentratu pomidorowego-
olej- 1,5 łyżki
miodu (wg. smaku)-
suszone oregano (ok. 1-2 łyżeczek)- S&P
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na
oleju. Dodać
oregano,
pieprz i
sól. Przesmażyć. Dodać
oliwki i
kapary. Przesmażyć 1 minutę. Następnie dodać
przecier pomidorowy i dokładnie wszystko przesmażyć, aż składniki i smaki się połączą. Jeżeli sos będzie się rozwarstwiał, dodać kilka łyżek
wody.Na sam koniec dodać
miód.Przestudzić.
Śledzie pokroić w paski i wymieszać z ostudzonym sosem.Odstawić na 2-3 dni do lodówki.Smacznego!

* przepis pochodzi z bloga 'Konwalie w kuchni'