Wykonanie
Pewnie każdy z Was widział reklamę w telwizji z udziałam Pascala i Okrasy. Początkowo myślałam, że to będzie jakiś nowy program kulinarny, ale jak widać się myliłam. I nie żałuję :) Zapowiada się ciekawy zbiór łatwych przepisów. Na pierwszy ogień poszła
tarta z
łososiem wg Pascala.
Powiem tak, nie przypuszczałam, że z tak niewielkiej ilości składników, da się zrobić coś tak dobrego. Przepis cytuję za Pascalem.

Składniki (dla czterech osób):- 1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego (200g)- 5 całych jaj (roz. L)- 150 g
wędzonego łososia- 125g
mozzarelli- 100 ml
śmietany 30%- 2
pomidory- pół pęczku
szczypiorku- S&P

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się pestek i gniazd, i pokroić w drobną kostkę.Do miski wbić
jajka, dodać
śmietanę,
sól i
pieprz i roztrzepać widelcem, do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy pospanej
mąką. Wyłożyć formę na tarte i nakłuć widelcem. Odciąć nadmiar ciasta. Na cieście układamy naprzemiennie
łososia i plastry
mozzarelli. Posypać posiekanym
szczypiorkiem i
pomidorami. Zalać masą
śmietanowo-jajeczną. Doprawić
solą i
pieprzem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza na ok.30-35minut.Smacznego!