ßßß Cookit - przepis na No to klops! Z porem i grzybami

No to klops! Z porem i grzybami

nazwa

Wykonanie

Po długiej przerwie w końcu wracam ,już nie mogę się doczekać kiedy podzielę się z wami wszystkimi przepisami . Niestety świąteczne posty będą jak odgrzewany kotlet więc poczekajmy z nimi do następnego grudnia a resztę wrzucę ja najszybciej w miarę możliwości :) Zaczniemy od Klopsa ,bez którego nie wyobrażamy sobie żadnych świąt obowiązkowo podawany z ćwikłą i to nie byle jaką a jaką najmocniejszą!
Pomysł podrzuciła mi siostra a zasłyszała go od , którejś ze swoich klientek .
Potrzebujemy:
500 gram szynki wieprzowej
250 gram boczku surowego
250 gram gulaszowego wołowego
ok 10 cm pora tylko część biała
garść suszonych grzybów
sól
3 łyżki suszonych płatków pomidora
3 ząbki czosnku
łyżka oregano
jajko
woda
oliwa z oliwek
Tym razem do mięsa nie dodałam bułki chciałam aby klops był zwarty i lekko twardy. Jeżeli nie chcecie mieć takiego efektu dodajcie jedną białą bułkę wcześniej namoczoną w wodzie (oczywiście bułę wyciskamy z nadmiaru wody) Mięso możemy mielić sami lub poprosić sprzedawcę w mięsnym aby wykonał to za nas jeśli nie posiadamy maszynki. Grzyby moczymy 3h gotujemy w 0,5l wody pod przykryciem na małym ogniu ok 1,5h
Wykonanie:
Dodaje wszystkie przyprawy , jajko ew bułkę , ok 30 ml wody wtedy mięso jest lepsze i bardziej soczyste, mieszamy odstawiamy na noc do lodówki.
Po odcięciu zielonej części od pora wkładam go do wysokiej szklanki pionowo i powoli zalewam wrzątkiem , zostawiam ok 10 sec , wylewam wodę i zalewam zimną aby przerwać proces.
Blaszkę smaruje oliwą wykładam połowę mięsa formuje , wykładam na środek pora i grzybki , przykrywam drugą warstwą mięsa wygładzam , polewam oliwą , posypuję ostrą papryką w proszku. Piekę ok 60 minut w 120 C lub 40 w 180 C.
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2014/01/no-to-klops-z-porem-i-grzybami.html