ßßß
Potrzebujemy:500 gram szynki wieprzowej250 gram boczku surowego250 gram gulaszowego wołowegook 10 cm pora tylko część białagarść suszonych grzybówsól3 łyżki suszonych płatków pomidora3 ząbki czosnkułyżka oreganojajkowodaoliwa z oliwekTym razem do mięsa nie dodałam bułki chciałam aby klops był zwarty i lekko twardy. Jeżeli nie chcecie mieć takiego efektu dodajcie jedną białą bułkę wcześniej namoczoną w wodzie (oczywiście bułę wyciskamy z nadmiaru wody) Mięso możemy mielić sami lub poprosić sprzedawcę w mięsnym aby wykonał to za nas jeśli nie posiadamy maszynki. Grzyby moczymy 3h gotujemy w 0,5l wody pod przykryciem na małym ogniu ok 1,5hWykonanie:Dodaje wszystkie przyprawy , jajko ew bułkę , ok 30 ml wody wtedy mięso jest lepsze i bardziej soczyste, mieszamy odstawiamy na noc do lodówki.Po odcięciu zielonej części od pora wkładam go do wysokiej szklanki pionowo i powoli zalewam wrzątkiem , zostawiam ok 10 sec , wylewam wodę i zalewam zimną aby przerwać proces.Blaszkę smaruje oliwą wykładam połowę mięsa formuje , wykładam na środek pora i grzybki , przykrywam drugą warstwą mięsa wygładzam , polewam oliwą , posypuję ostrą papryką w proszku. Piekę ok 60 minut w 120 C lub 40 w 180 C.