Wykonanie
Po długiej przerwie w końcu wracam ,już nie
mogę się doczekać kiedy podzielę się z
wami wszystkimi przepisami . Niestety świąteczne posty będą jak odgrzewany kotlet więc poczekajmy z nimi do następnego grudnia a resztę wrzucę ja najszybciej w miarę możliwości :) Zaczniemy od Klopsa ,bez którego nie wyobrażamy sobie żadnych świąt obowiązkowo podawany z
ćwikłą i to nie byle jaką a jaką najmocniejszą!Pomysł podrzuciła mi siostra a zasłyszała go od , którejś ze swoich klientek .

Potrzebujemy:500 gram
szynki wieprzowej250 gram
boczku surowego250 gram gulaszowego wołowegook 10 cm
pora tylko część białagarść
suszonych grzybówsól3 łyżki suszonych
płatków pomidora3 ząbki
czosnkułyżka
oreganojajkowodaoliwa z oliwekTym razem do
mięsa nie dodałam
bułki chciałam aby klops był zwarty i lekko twardy. Jeżeli nie chcecie
mieć takiego efektu dodajcie jedną białą
bułkę wcześniej namoczoną w wodzie (oczywiście bułę wyciskamy z nadmiaru
wody)
Mięso możemy mielić sami lub poprosić sprzedawcę w mięsnym aby wykonał to za nas jeśli nie posiadamy maszynki.
Grzyby moczymy 3h gotujemy w 0,5l
wody pod przykryciem na małym ogniu ok 1,5hWykonanie:Dodaje wszystkie
przyprawy ,
jajko ew
bułkę , ok 30 ml
wody wtedy
mięso jest lepsze i bardziej soczyste, mieszamy odstawiamy na noc do lodówki.Po odcięciu zielonej części od
pora wkładam go do wysokiej szklanki pionowo i powoli zalewam wrzątkiem , zostawiam ok 10 sec , wylewam
wodę i zalewam zimną aby przerwać proces.Blaszkę smaruje
oliwą wykładam
połowę mięsa formuje , wykładam na środek
pora i
grzybki , przykrywam drugą warstwą
mięsa wygładzam , polewam
oliwą , posypuję
ostrą papryką w proszku. Piekę ok 60 minut w 120 C lub 40 w 180 C.