ßßß Cookit - przepis na Serduszkowe ogórki curry

Serduszkowe ogórki curry

nazwa

Wykonanie

Trochę urozmaicenia w przygotowaniu zwykłych pikli a tyle radości w oczach pałaszujących osób :) Z braku większej ilości curry postarałam się je chociaż częściowo odtworzyć musze przyznać , że z dużym powodzeniem mi to wyszło ze względu na kozieradkę. Jest ona teoretycznie przeznaczona dla niejadków , po zaparzeniu pachnie rosołem i curry a po odcedzeniu i ostudzeniu służy jako wcierka na porost włosów i przeciw ich przetłuszczaniu. I to naprawdę działa przetestowałam to za radą moje przyjaciółki i nie żałuję.
Wracając do ogórków przygotowanie zajęło mi ok 1h .Średnich słoików gęsto napchanych ogórkami wyszło 6. A zalewy zostało na siódmy mały słoik.
2,5 kg dużych ogórków gruntowych
5 szklanek wody
1 szklanka octu
szklanka cukru
2 łyżki soli
pieprz kolorowy
całe chilli
2 łyżeczki kozieradki
2 szczyty cynamonu
ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1,5 łyżeczki kurkumy
1,5 łyżeczki curry
foremka do wycinania serduszek
Wykonanie :
Ogórki myjemy , obieramy ze skórki i kroimy w podłużne 2-3 mm plastry .Ja mam foremki do wycinania kruchych ciasteczek , które są małe. Jeżeli takich nie posiadacie zawsze można wziąć kieliszek od wódki i powycinać kółeczka :) Wiec wycinamy kształty , oddzielamy od siebie serduszka , plasterki z otworami i resztę zwykłych plastrów.
Zalewa:
Ciepła przegotowaną wodę mieszamy z przyprawami w następnej kolejności dodajemy ocet i posiekany czosnek, Z chilli pozbywamy się pestek , siekamy drobno i do zalewy. Plastry z sercami wkładam przy ściance słoika a te zwykłe w środek. Puste miejsca wypełniam serduszkami z ogórka. Zalewam roztworem. Pasteryzuję w wysokim garnku wyłożonym 2 warstwami gazety lub jedną tektury , słoiki zalewam wodą w 3/4 i gotuję ok 20 minut.
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2013/09/serduszkowe-ogorki-curry.html