ßßß
Wracając do ogórków przygotowanie zajęło mi ok 1h .Średnich słoików gęsto napchanych ogórkami wyszło 6. A zalewy zostało na siódmy mały słoik.2,5 kg dużych ogórków gruntowych5 szklanek wody1 szklanka octuszklanka cukru2 łyżki solipieprz kolorowycałe chilli2 łyżeczki kozieradki2 szczyty cynamonuząbek czosnku1 łyżeczka papryki słodkiej1,5 łyżeczki kurkumy1,5 łyżeczki curryforemka do wycinania serduszekWykonanie :Ogórki myjemy , obieramy ze skórki i kroimy w podłużne 2-3 mm plastry .Ja mam foremki do wycinania kruchych ciasteczek , które są małe. Jeżeli takich nie posiadacie zawsze można wziąć kieliszek od wódki i powycinać kółeczka :) Wiec wycinamy kształty , oddzielamy od siebie serduszka , plasterki z otworami i resztę zwykłych plastrów.Zalewa:Ciepła przegotowaną wodę mieszamy z przyprawami w następnej kolejności dodajemy ocet i posiekany czosnek, Z chilli pozbywamy się pestek , siekamy drobno i do zalewy. Plastry z sercami wkładam przy ściance słoika a te zwykłe w środek. Puste miejsca wypełniam serduszkami z ogórka. Zalewam roztworem. Pasteryzuję w wysokim garnku wyłożonym 2 warstwami gazety lub jedną tektury , słoiki zalewam wodą w 3/4 i gotuję ok 20 minut.